Либерасти, доволни ли сте: Мъж преби жена пред цял свят

Италианската боксьорка Анджела Карини издържа 46 секунди срещу трансджендъра от Алжир Имане Хелиф

Париж 2024
15:45 - 01 Август 2024
6883
Либерасти, доволни ли сте: Мъж преби жена пред цял свят

Италианката Анджела Карини прекрати своя спорен мач в полусредна категория срещу трансбоксьорката Имане Хелиф на Олимпиадата в Париж. Двубоят продължи едва 46 секунди.

Преди да поиска край на срещата,

25-годишната Карини получи два удара от Келиф, която миналата година не премина теста за пол и беше дисквалифицирана от Световното първенство в Индия.

"Отидох на ринга, за да се бия. Не се отказах,

но един от ударите ми причини твърде силна болка и си казах: "Достатъчно!". Тръгвам си с високо вдигната глава", каза Карини, цитирана от италианската информационна агенция АНСА. 

Родената в Неапол боксьорка не поздрави противничката си след мача, въпреки че Келиф опита да я приближи. След това Карини падна на колене и избухна в сълзи.

Говорител на италианския отбор разкри, че близките и приятелите на Карини са я съветвали изобщо да не излиза на ринга.

Имане Келиф от Алжир, също на 25 години, е един от двамата спортисти, на които МОК позволи да се състезават в женския бокс на Игрите. Хелиф и Лин Ю Тин от Тайван винаги са се състезавали като жени, макар да не е ясно дали се идентифицират като транс- или интерсексуални. 

Междувременно Алжирският олимпийски комитет нарече обвиненията към боксьорката Имане Хелиф "безпочвени", след като тя и тайванката Ю-Тин Лин бяха допуснати до Олимпийските игри, въпреки че Международната боксова асоциация ги наказа, тъй като не са издържали тестове за полова идентичност и не могат да докажат, че са жени. 

"Алжирският олимпийски комитет строго осъжда неетичното нападение и злепоставяне на нашата уважавана спортистка Имане Хелиф, която е мишена на безпочвена пропаганда от определени чуждестранни медийни издания. Такива атаки към нейната личност и чест са несправедливи, особено когато тя се подготвя за върха в своята кариера - Олимпийските игри. Алжирският олимпийски комитет ще вземе нужните мерки, за да защити нашата шампионка”, посочиха от алжирската федерация.