Лицемерие: "Декатлон" спипани да продават тайно в Русия, нищо, че уж се изтеглиха

Компанията за спортни стоки измисли хитра врътка, за да си запази бизнеса в Москва

Корпоративни вести
21:53 - 19 Декември 2023
12182
Лицемерие: "Декатлон" спипани да продават тайно в Русия, нищо, че уж се изтеглиха

Мултинационалната компания за търговия на дребно със спортни стоки "Декатлон", представена и у нас, продължава да извършва дейност и да печели луди пари от продажби на руския пазар, въпреки че броени седмици след нахлуването на Русия в Украйна обяви, че незабавно ще изтегли бизнеса си. Скандалните твърдения се появиха в журналистическо разследване, публикувано на 19 декември.

През октомври тази година "Декатлон" обяви, че е продала своите 60 местни руски магазина на компанията ARM, която притежава марката "Деспорт" - ход, който беше представен като края на руското ѝ присъствие в страната. Днес компанията, собственост на Association Familiale Mulliez, основана през 1976 г. във Франция, има 1600 търговски обекта в 69 държави, между които е и България, където има 12 обекта и планира да открие нови в следващите 2 години.

Санкциите на Европейския съюз след атаката на Русия срещу Украйна на 24 февруари 2022 г. направиха незаконни доставките на оръжия, луксозни стоки или оборудване, които биха могли да укрепят индустриалния капацитет на Русия. Спортните артикули не са в списъка.

През последните седмици, "много дискретно" "Декатлон" е продължила да доставя на "Деспорт" продукти на своите водещи марки Quechua, Wedze и Kalenji, казва се в публикация с днешна дата в сайта за разследващи медии Disclose на Пиер Лейбовиси и редактора Матиас Дестал. Тя е публикувана и в Mediacités - местен независим разследващ новинарски канал, базиран в Лил, Лион, Нант и Тулуза. В Лил се намира и централата на "Декатлон".

Позовавайки се на вътрешни документи, видеоклипове с отворен код и изявления на бивши служители, Disclose уличава "Декатлон" в разгръщането на "обширна схема за прикриване на износа си като част от споразумение за доставка с "Деспорт". Схемата включва използването на фиктивна компания в Дубай и базирано в Сингапур дъщерно дружество, а печалбата на "Декатлон" от прилагането ѝ е на стойност поне 12 милиона долара, установява разследването.

Новите магазини вече се казват "Деспорт"

"През лятото на 2023 г. научих, че "Декатлон" иска да продължи да продава продуктите си в Русия и веднага разбрах, че това е таен проект", казал е наскоро напуснал компанията служител, пожелал да запази анонимност. Той дълго време е бил в контакт с подизпълнителите на "Декатлон" в Азия и твърди, че обсъждането на темата е било забранено. "За тези от нас, които бяха запознати, използването на думата "Русия" беше забранено. Вместо това трябваше да използваме кодово име: "Sports_R."

"Тайният проект" е създаден бързо, твърди се в доклада, а доказателството е екранна снимка на имейл, изпратен през септември 2023 г. от мениджър на "Декатлон" за Европа. В имейла, видян от провеждащите разследването, изпълнителният директор на компанията съобщава на колегите си ентусиазирано за предстоящото подписване на "договор за доставка с новия (руски) купувач". Поверителното споразумение е предвиждало реализирането на печалба на стойност 12 млн. долара за 1,2 млн. продукта, които да бъдат продадени възможно най-бързо в магазините на "Деспорт" в Русия.

Първият магазин на "Деспорт" отвори в покрайнините на Москва в края на ноември. Табелата на магазина - бели главни букви на син фон - е много подобна на тази на "Декатлон", се казва в публикацията. Оттогава марката е разкрила 16 други магазина в Москва и Санкт Петербург, като се стреми да замени магазините на "Декатлон" с 28 обекта до края на декември.

В отговор на запитване за коментар от Агенция "Франс Прес" "Декатлон" заявява, че "не управлява магазини в Руската федерация, не наема персонал и не притежава дялове в активни компании в страната", както и че прави "всичко, за да спре препродажбата на територията на Руската федерация на продукти, закупени в Европа от трети страни".