Личният пилот на Пригожин ли сложи бомба в самолета?

Артьом Степанов е имал пълен достъп до машината, избягал към Камчатка

Новини
16:35 - 24 Август 2023
6856
Личният пилот на Пригожин ли сложи бомба в самолета?

Личният пилот на Евгений Пригожин е един от заподозрените за адската катастрофа със самолета, в който намери смъртта си шефът на "Вагнер". Става дума за Артьом Степанов, който е бивш основател на компанията - собственост на "МНТ Аеро".  

Разследването на авиокатастрофата вече обсъжда версията за взривно устройство в отсека за колесника на самолета. По предварителни данни именно в близост до шасито на самолета е имало взрив по време на полета.

Версия за поставено взривно устройство в самолета изрази сутринта военния министър Тодор Тагарев.  

Заради експлозията се откъснало едното крило на Embraer 600, което се ударило в стабилизатора, заради което бизнесджетът започнал рязко да губи височина. Пилотът се е опитал да овладее самолета, показват данните на Flightradar, но след това машината е влязла в свредел и е паднала. Опашката на самолета е намерена на 5 км от салона на самолета. Заради разхерметизацията при взрива пилотите не са могли да съобщят за извънредната ситуация.

Без крило и стабилизатор овладяването на самолета е било невъзможно.

Версията за вината на Артьом Степанов изтъкват по каналите, свързани с "Вагнер". Според информацията, той е имал пълен достъп до самолета и се издирва от правоохранителните органи. Степанов е заминал за Камчатка преди самолетът да се разбие.

Там следите му се губят. Единственото, което брат му заявил, е, че трети ден няма връзка с него. По-рано бе съобщено, че телата на Пригожин и неговият заместник Уткин са разпознати. Това обаче на този етап няма как да се потвърди, защото телата са неразпонаваеми, само по странични белези може да се заключи, че двамата са сред загиналите, а пълното разпознаване ще стане след ДНК анализ.