Лидерът на босненската Република Сръбска обмисля обявяването на независимост

Новини
18:39 - 14 Април 2023
3130
Лидерът на босненската Република Сръбска обмисля обявяването на независимост

Лидерът на босненските сърби Милорад Додик заяви, че сериозно обмисля обявяването на автономната сръбска република за независима от останалата част от Босна, освен ако не бъде решен спорът относно закона за собствеността, съобщава Ройтерс.

Твърдолинейният сръбски национализъм и проруската позиция на Додик породиха безпокойство, че Босна може да се разпадне отново по етнически линии, едно поколение след опустошителната война в бивша Югославия.

Обмисляме най-сериозно да вземем решение за обявяване на независимост и отделяне на Република Сръбска, освен ако проблемът със собствеността не бъде решен, поясни Додик.

Според конституцията националният парламент трябва да приеме закон за собствеността, който да е валиден в цяла Босна, но Додик, който е президент на Сръбската република,

твърди, че това лишава сръбския регион в Босна от правото върху неговата земя, реки и гори.

Сърбия, която беше съюзник на босненските сърби по време на войната, смята мирното споразумение, което сложи край на войната в Босна, за решаващо за функционирането на страната. Ние винаги ще подкрепяме всичко, за което и трите конститутивни народа са съгласни, заяви сръбският президент Александър Вучич.

Дейтънските мирни споразумения от 1995 г. сложиха край на почти четири години война в Босна, в която загинаха около 100 000, като раздели страната на две автономни области - доминираната от сърбите Сръбска република и Федерацията, споделена от бошняци и хървати, свързани от слабо централно правителство.

През 25-те си години на власт като президент или премиер на региона Додик действа за укрепване на автономията на Република Сръбска.

Неговият регионален парламент през декември прие за втори път закон за недвижимата собственост, който обявява Република Сръбска за единствен собственик на реки, гори и земеделска земя на нейна територия.

Върховният съд на Босна и Херцеговина два пъти отмени закона.