Лидерът на Хамас благодари на Хизбула в писмо

Яхия Синвар не се е появявал публично от атаките на 7 октомври

Свят
13:21 - 13 Септември 2024
792
Лидерът на Хамас благодари на Хизбула в писмо

Ръководителят на "Хамас" Яхия Синвар благодари на лидера на ливанската групировка "Хизбула" Сайед Хасан Насрала за подкрепата на неговата група в конфликта с Израел, съобщи Хизбула в петък в първото съобщение, откакто Синвар стана лидер на Хамас през август, предава "Ройтерс".

Подкрепяната от Иран "Хизбула" провежда атаки срещу Израел от близо година в конфликт през ливанско-израелската граница, който се води успоредно с войната в Газа. "Хизбула" твърди, че атаките й целят да подкрепят палестинците.

"Вашите благословени действия изразиха вашата солидарност на фронтовете на Оста на съпротивата, подкрепяйки и участвайки в битката", каза Синвар на Насрала, според телевизионния оператор на "Хизбула" ал-Манар.

Синвар не се е появявал публично от атаките на 7 октомври и се смята, че води войната от тунели под Газа. Съобщава се, че за втори път тази седмица той е изпратил писмо. "Хамас" каза във вторник, че е изпратил поздравление на алжирския президент Абдулмаджид Тебун за преизбирането му.

"Хизбула" е най-мощната фракция в алианс от подкрепяни от Иран групи, известни като Оста на съпротивата, които също влязоха в битката с атаки от Йемен и Ирак в подкрепа на Хамас по време на войната в Газа.

В първите дни на конфликта бившият лидер на "Хамас" Халед Мешал намекна за разочарованието си от мащаба на намесата на "Хизбула", като благодари на групата, но каза, че "битката изисква повече".

През последната година Израел е убил около 500 бойци на "Хизбула", включително нейния висш военен командир Фуад Шукр. Жертвите са по-големи от загубите на "Хизбула" във войната с Израел през 2006 г. "Хизбула" заяви, че не е знаела предварително за нападението от 7 октомври, за чието планиране е помогнал Синвар.

Синвар също така благодари на Насрала за изпратеното от него писмо, изразяващо съболезнования за смъртта на Исмаил Хания, бившия лидер на "Хамас," убит в Техеран през юли при убийство, за което се смята, че е извършено от Израел.

Военните действия през ливанско-израелската граница принудиха десетки хиляди хора да напуснат двете страни на границата. Опасността от ескалация е голяма.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант каза във вторник, че израелските сили са близо до изпълнение на мисията си в Газа и фокусът им ще бъде насочен към границата с Ливан.

Израелските лидери казаха, че биха предпочели да разрешат конфликта чрез споразумение, което да отблъсне "Хизбула" от границата. "Хизбула заяви," че ще продължи да се бие, докато продължава войната в Газа.