"Хамас" заяви готовност за спиране на огъня в Газа, но без нови условия

Преговаря се на базата на предложението на президента на САЩ Джо Байдън

САЩ
08:39 - 12 Септември 2024
781
"Хамас" заяви готовност за спиране на огъня в Газа, но без нови условия

Радикалната палестинска групировка "Хамас" изаяви готовност да прекрати "незабавно" огъня в ивицата Газа в рамките на конфликта си с Израел на базата на предишно предложение на САЩ, без да приема нови условия от която и да е страна, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на движението.

Групировката обяви, че нейни преговарящи начело с високопоставения представител Халил ал Хая са се срещнали във вторник в катарската столица Доха с посредници, сред които са били премиерът и външен министър на Катар Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани и началникът на египетското разузнаване Абас Камел. Бил е обсъден последният развой на въпроса със ситуацията в Газа.

До този момент от преговорите за прекратяване на продължаващия 11 месеца конфликт между Израел и "Хамас" няма резултат, посочва Ройтерс, на която се позова БТА.

Сред най-спорните теми са контролът върху коридора "Филаделфия" - тясна ивица земя по протежението на границата на анклава с Египет.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, който е главен преговарящ от страната на САЩ по ситуацията в Газа, заяви в събота, че в следващите няколко дни ще бъде представено по-подробно предложение за прекратяване на огъня.

Предишният американски вариант за примирие бе обявен от президента на САЩ Джо Байдън през юни тази година, припомня Ройтерс.

Планът съдържа гтри етапа на прекратяване на огъна. Първият включва шестседмично прекратяване на огъня, при което израелските сили ще се изтеглят от "всички населени райони" на Газа, заложници - включително възрастни хора и жени - ще бъдат освободени в замяна на това стотици палестински затворници, палестинските цивилни ще се завърнат и 600 камиона на ден ще доставят хуманитарна помощ в опустошения анклав. През вторият етап, с неопределена продължителност, "Хамас" и Израел ще договорят условията за окончателно прекратяване на военните действия, като прекратяването на огъня ще продължи, докато траят преговорите. Третият етап включва мащабен план за възстановяване на Газа.

Войната в Газа започна на 7 октомври миналата година, когато бойци на палестинската групировка "Хамас" нападнаха изненадващо израелска територия, като по данни на Израел са убили около 1200 души и са отвели близо 250 заложници.

Според здравното министерство на "Хамас" ответното израелско настъпление в анклава е причинило досега смъртта на най-малко 41 084 палестинци, а броят на ранените възлиза на 95 029 души, посочва Ройтерс.

Десетки хиляди палестинци, прогонени от домовете си от израелските атаки и заповеди за евакуация, живеят в училищата в ивицата Газа. Училището "Ал Джауни", едно от многото в Газа, управлявано от Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци, е било обект на множество удари в хода на войната. Израел често бомбардира училища, като твърди, че те се използват от бойци на "Хамас", отбелязва Асошиейтед прес.