Лидерът на Хонконг обвини Запада в лицемерие

Кари Лам защити "върховенството на закона" в града

Свят
13:08 - 12 Януари 2021
1727
Лидерът на Хонконг обвини Запада в лицемерие

Лидерът на Хонконг защити безпрецедентните масови арести на опозиционери миналата седмица и обвини западните сили в лицемерие. Кари Лам разкритикува западните държави, че осъждат щурма в Капитолията, а в същото време подкрепят продемократичните протести в Хонконг, пише "Гардиън".

На седмична пресконференция в Хонконг Лам бе попитана за координираните полицейски акции миналата сряда, при които бяха арестувани 55 опозиционери за нарушаване на закона за националната сигурност. Тя защити "върховенството на закона" в града. По думите й "всеки е равен пред закона и никой не е над него".

Лам направи подобен коментар като китайските власти, които миналата седмица обвиниха Запада в двойни стандарти.

Лидерът на Хонконг призова западните държави да прекратят с двойните стандарти. Според нея те гледат на случващото се в Хонконг по един начин, а в собствените си страни гледат по друг начин.

По думите й протестите в Хонконг през 2019 г. са довели до насилие и безредици, което бе осъдено от чужди коментатори и политици, а също така е било насърчавано "под маската на демокрацията".

"Когато изглежда същите неща се случат в собствените им държави, те веднага предприемат много различен подход за осъждане на насилието и някои казват, че това граничи с бунт в американското общество", каза тя.

Днес "Ройтерс" съобщи, че най-вероятно се очакват още действия на китайските власти в Хонконг, включително промени в политическата система за намаляване шансовете за демократично мнозинство или оказване на влияние на изборите.