Лидерът на лекарския съюз: Искаме 70% паритет в заплащането на медиците в сравнение с ЕС

Новини
10:33 - 11 Май 2021
2196
Лидерът на лекарския съюз: Искаме 70% паритет в заплащането на медиците в сравнение с ЕС

„Допълнителните пари за медици се осигуряват от държавния бюджет, а не от здравноосигурителните вноски. Т.е. НЗОК е само една пощенска кутия – през нея парите минават и се плащат на колегите. Дали ще ги има или не – за това предстои да поговорим с новото ръководство на министерството” - това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Д-р Маджаров призова за 70% паритет в заплащането на медиците ни в сравнение с останалите в ЕС.

„Тези пари са за хората, които са участвали в лечение и диагностика на болни от COVID-19”, посочи още той пред Нова телевизия.

„Смятам, че на този етап лекарите ще получат бонуса от 1000 лв., защото има предвиден буфер от 600 млн. в бюджета на държавата, записан и към бюджета на НЗОК, който е за тази цел”, посочи Маджаров.

Маджаров отправи молба към ръководството на здравното министерство и НЗОК средства да бъдат предвидени и за заети в лаборатории и рентгеновите кабинети.

„Засега те не са включени, което не е честно”, коментира той.

„Надявам се през лятото да гледаме малко по-спокойно на нещата и до края на сезона да не се налага да говорим толкова много за ситуацията с COVID-19“, коментира той по повод епидемичната обстановка.