Лидерът на ОАЕ се срещна с представител на талибаните, издирван от САЩ

Новини
17:11 - 05 Юни 2024
1971
Лидерът на ОАЕ се срещна с представител на талибаните, издирван от САЩ

Лидерът на Обединените арабски емирства (ОАЕ) шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян днес се срещна с официален представител на правителството на талибаните, за залавянето на когото САЩ са обявили награда от до 10 милиона щатски долара във връзка с атака, при която е бил убит американски гражданин, предаде Асошиейтед прес.

Зайед Ал Нахаян, който е и владетел на Абу Даби, се срещна с вътрешния министър на талибаните Сираджудин Хакани в столицата на ОАЕ, съобщи държавната новинарска агенция УАМ. Тя публикува снимка, на която се вижда как Зайед Ал Нахаян се ръкува с Хакани, който е и ръководител на мрежата "Хакани" – влиятелна талибанска фракция, обвинявана, че е отговорна за някои от най-кръвопролитните атаки срещу подкрепяното от Запада бившо правителство на Афганистан.

Срещата подчертава нарастващото разделение на международно ниво в отношението към талибаните,

които завзеха властта в Афганистан през 2021 г. и оттогава забраниха на момичетата да ходят на училище след шести клас, като въведоха и ограничения за участието на жените в обществения живот, посочва АП. Западът все още не признава правителството на талибаните в Кабул, но страни в Близкия изток и другаде поддържат контакти с него.

"Двете страни обсъдиха заздравяването на сътрудничеството между двете страни, както и начини за подобряване на двустранните връзки, които да служат на общите интереси и да допринесат за регионалната стабилност", предаде УАМ. "Обсъжданията се съсредоточиха върху икономическата сфера и в областта на развитието, както върху подкрепата за възстановяването и развитието на Афганистан", добави агенцията.

Талибаните казаха, че двамата мъже са обсъдили "теми от общ интерес" и не дадоха повече подробности. Те добавиха, че

ръководителят на талибанското разузнаване Абдул Хак Уасик също е присъствал на срещата.

Уасик в продължение на години е лежал в затвора на американските въоръжени сили в залива Гуантанамо и е освободен през 2014 г. при размяна с пленен американски войник.

Смята се, че Хакани е на възраст около 50 години и той е в полезрението на САЩ, откакто талибаните превзеха Афганистан, отбелязва АП. През 2022 година при американски удар с дрон в Кабул беше убит лидерът на "Ал Каида" Айман аз Зауахири. Според американски официални представители къщата, в която е убит Аз Зауахири, е собственост на Хакани.

Според талибаните ударът е нарушил условията на споразумението от Доха от 2020 г., с което се постави началото на изтеглянето на САЩ от Афганистан, но в документа е включено и обещание от страна на талибаните да не дават подслон на членове на "Ал Каида" или на други хора, които искат да извършват атаки срещу Америка.

Държавният департамент на САЩ към момента не е коментирал посещението на Хакани.