Лидерът на опозицията обвини Борис Джонсън в загуба на контрола

Междувременно Великобритания надхвърли 400 000 заразени с COVID-19

Свят
12:51 - 22 Септември 2020
244
Лидерът на опозицията обвини Борис Джонсън в загуба на контрола

Ръководителят на опозиционната британска Лейбъристка партия сър Кийр Стармър настоя, че британското правителство е загубило контрол над кризата, предизвикана от коронавируса, докато броят на заразените нараства в цялата страна.

"Но вместо да я овладее, правителството загуби контрол. Нашата система за тестване се срина точно тогава, когато имахме най-голяма нужда от нея", подчерта той и добави, че "не трябва да има нищо неизбежно във втората карантина".

Множество сблъсъци се разразиха между полицаи и някои от протестиращите на лондонския площад "Трафалгар", докато хиляди се събраха в знак на протест срещу обещаните от правителството ограничителни мерки във връзка с коронавируса.

Междувременно Великобритания надхвърли 400 000 заразени с COVID-19 от началото на епидемията в страната; броят на починалите е 41 788, с което се нарежда на пето място в света по този показател, както и на първо в Европа.

Заради ръста на заразените министър-председателят Борис Джонсън, който преди това въведе "правилото на шестимата", забраняващи масови събития със седем или повече души, се очаква да обяви допълнителни ограничения за ограничаване на заразата.

Съобщава се, че мерките ще включват социално дистанциране, носене на маски на обществени места и ранно затваряне на заведенията. Епидемията може дори да доведе до национална блокада, подобна на тази, която беше наложена през март.