Лидерите на Г-7 обсъждат кризата в Близкия изток

Свят
14:57 - 02 Октомври 2024
825
Лидерите на Г-7 обсъждат кризата в Близкия изток

Италианският премиер Джорджа Мелони ще бъде домакин на разговор на лидерите на страните от Г-7 по-късно днес, съобщава "Ройтерс".

Ще бъде обсъдена кризата в Близкия изток.

"Италия ще продължи да се стреми към дипломатическо решение, включително в качеството си на председател на Г-7. Свиках среща на ниво лидери за този следобед", обяви Мелони.

Италия е ротационен председател на Г-7 - групата на големите западни демокрации, която включва Съединените щати, Канада, Великобритания, Франция, Германия, Италия и Япония.

Мелони заяви на своите министри, че е "дълбоко загрижена" относно последните развития, включително ракетната атака на Иран срещу Израел и нестабилността в Ливан.

"Целта е стабилизирането на израелско-ливанската граница чрез пълното прилагане на Резолюция 1701", посочи тя, като се позовава на резолюцията на ООН, която сложи край на войната между Израел и "Хизбула" през 2006 г. в Южен Ливан.

"В тази рамка Италия призовава Съвета за сигурност на ООН да обмисли засилване на мандата на мисията UNIFIL, за да се гарантира сигурността на израелско-ливанската граница", отбеляза Мелони.

Италия е основен участник в мироопазващите сили на ООН в Ливан (UNIFIL). Италианските медии съобщиха по-рано днес, че правителството обмисля изтегляне на силите си от района предвид насилието по границата.