Лидерите на Германия, Франция и Италия отиват в Киев

Актуални новини
07:53 - 16 Юни 2022
3235
Лидерите на Германия, Франция и Италия отиват в Киев

Лидерите на трите най-големи европейски страни - Германия, Франция и Италия, се очаква да пристигнат днес в Киев, за да покажат подкрепата си за Украйна, която се бори с продължаващата руска инвазия.

Посещението на германския канцлер Олаф Шолц, френския президент Еманюел Макрон и италианския премиер Марио Драги се подготвя от седмици. Тримата искат да отхвърлят критиките в самата Украйна за начина, по който те реагират на войната, предаде ДПА.

Очакваната им визитата, която не е оповестена от съображения за сигурност, ще се състои ден преди Европейската комисия да приеме становище Украйна да получи статут на кандидат за членство в ЕС, нещо, което най-големите страни не бързаха да направят, отбелязва агенцията.

Френският президент каза вчера в Румъния, че е време Европа да вдъхне увереност на Украйна по отношение на европейската й перспектива.

"Достигнали сме до момента, в който ние, като европейци, трябва да пратим ясен политически сигнал на Украйна и на нейния народ, който оказва героична съпротива", заяви той, но не даде подробности.

Киев критикува Франция и Германия, в по-малка степен Италия, че се бавят и не му предоставят исканата помощ, не му пращат оръжия и поставят на първо място собственото си благоденствие, а не свободата и сигурността на Украйна. Тази седмица Олексий Арестович, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, заяви пред вестник "Билд", че се опасява, че тримата лидери ще искат да окажат натиск върху Киев, за да го убедят да приеме мирна сделка, изгодна за руския президент Владимир Путин.

В отговор на това Драги заяви, че е важно мирните преговори да започнат възможно най-скоро, но добави, че те трябва да бъдат водени при условия, които Украйна смята за приемливи. Очаква се Зеленски да настоява пред тримата лидери те да пратят повече оръжие, за да помогнат на украинската армия да устои на руските нашественици. Особено критичен е Киев към Берлин, от когото очаква отдавна обещано му, но не доставено още тежко въоръжение.