Лидерите на Япония и Южна Корея ще се срещнат в Китай

Пхенян заплаши с действия, ако САЩ не изпълнят исканията им за отмяна на санкции

Свят
11:41 - 23 Декември 2019
2088
Лидерите на Япония и Южна Корея ще се срещнат в Китай

Японският премиер Шиндзо Абе и южнокорейският президент Мун Дже-ин пристигнаха в Пекин за разговори с китайския лидер Си Дзинпин преди тристранна среща в Чънду, информира ДПА.

По време на срещата със Си държавният глава на Южна Корея подчерта "важната роля" на Китай в разрешаването на ситуацията на Корейския полуостров, съобщава "Йонхап".

Последното развитие на ситуацията, при която диалогът между КНДР и САЩ е прекратен и напрежението на Корейския полуостров се покачи, не е в полза нито за нашите страни, нито за Северна Корея, каза Мун пред журналисти в китайската столица.

Пхенян заплаши с действия, ако САЩ не изпълнят исканията им за отмяна на санкции до края на годината.

Отделно Шиндзо Абе ще се срещне със Си Дзинпин, за да обсъдят регионалното напрежение, както и проблемите в отношенията между двете държави. Според "Киодо" Абе ще повдигне темата за военните действия около спорните острови Сенкаку и въпроса за ситуацията в Хонконг.

По-рано Си прие покана на Абе да посети Япония като държавен гост следващата пролет.

По план Мун и Абе ще се срещнат в столицата на провинция Съчуан във вторник в кулоарите на тристранния форум с домакин премиерът Ли Къцян. Това ще бъде първата официална среща между двамата лидери за последните 15 месеца. Мун и Абе се очаква да обсъдят сътрудничеството за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров и проблемните търговски въпроси в японско-южнокорейските отношения.