Лидерите в Пакистан обсъждат противопоставянето с Иран

Свят
12:10 - 19 Януари 2024
2328
Лидерите в Пакистан обсъждат противопоставянето с Иран

Висшите цивилни и военни лидери на Пакистан ще извършат преглед на сигурността в петък по отношение на противопоставянето с Иран, каза министърът на информацията, след като съседните страни си нанесоха удари с дронове и ракети срещу бази на бойци на територията на другата страна, предава Ройтерс.

Временният премиер Анваар ул Хак Какар ще председателства заседание на Комитета по национална сигурност, на което ще присъстват всички началници на военните служби, каза министърът на информацията Муртаза Соланги пред Ройтерс по телефона.

Заседанието има за цел "широк преглед на националната сигурност след инцидентите в Иран и Пакистан", каза Соланги. Какар прекъсна посещението си на Световния икономически форум в Давос и отлетя у дома в четвъртък.

Ударите между двете страни са най-значимите трансгранични инциденти през последните години и предизвикаха тревога за по-широка нестабилност в Близкия изток след избухването на войната между Израел и Хамас на 7 октомври.

И двете страни обаче вече изразиха желание да охладят напрежението, въпреки че имат история на нестабилни отношения.

Иран каза, че ударите в четвъртък са убили девет души в гранично село на негова територия, включително четири деца. Пакистан съобщи, че иранската атака във вторник е убила две деца.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова двете нации да проявяват максимална сдържаност. САЩ също призоваха за сдържаност, въпреки че президентът Джо Байдън каза, че сблъсъците показват, че Иран не е харесван в региона.

Исламабад каза, че е ударил бази на сепаратистките Фронт за освобождение на Белудж и Армия на освобождението на Белудж, докато Техеран каза, че неговите безпилотни самолети и ракети са били насочени към бойци от групировката Джаиш ал Адл (JAA).

Целевите бойни групи действат в район, който включва пакистанската югозападна провинция Белуджистан и иранската югоизточна провинция Систан-Балучестан. И двете са неспокойни, богати на минерали и до голяма степен слабо развити.

Групировките в Пакистан водят въоръжен бунт от десетилетия срещу пакистанската държава, включително атаки срещу китайски граждани и инвестиции в Белуджистан.

JAA, към която Иран се прицели, също е етническа войнствена група, но със сунитски ислямистки убеждения, които предимно шиитски Иран вижда като заплаха. Групата, която е имала връзки с "Ислямска държава", е извършила атаки в Иран срещу могъщия Корпус на гвардейците на революцията.

На фона на войната в Газа Иран и неговите съюзници показват мускули в региона.

Тази седмица Иран също нанесе удари в Сирия срещу обекти, които според него бяха на "Ислямска държава", и Ирак, където каза, че е ударил израелски шпионски център.

Свързаните с Иран милиции на хусите в Йемен атакуват корабите в Червено море от ноември, заявявайки, че действат в знак на солидарност с палестинците.

Вътре в Пакистан цивилни лидери се обединиха, за да подкрепят армията въпреки дълбоко разделената политическа сцена в подготовката за националните избори следващия месец.

Бившият външен министър Билавал Бхуто Зардари, кандидат на своята партия за министър-председател и партията на трикратния премиер Наваз Шариф, смятан за фаворит в изборите, каза, че Пакистан има право да се защитава, но призова за диалог с Иран.

Пакистанската партия Терек-е-Иснаф (PTI) на намиращия се в затвора бивш премиер Имран Хан също осъди Иран, но нарече ударите срещу Пакистан провал на служебното правителство, назначено да наблюдава изборите.

PTI "търси незабавно обяснение от противоконституционното, незаконно, непредставително и неизбрано правителство за пълния му провал да защити целостта, сигурността и отбраната на Пакистан", се казва в изявление.