Лидия, кралице моя, много си хубава! Дай ми 100 000 евро!

Тарикат опита да ужили нашенка по интернет, но тя не се върза и го отряза

Общество
21:52 - 17 Декември 2023
12248
Лидия, кралице моя, много си хубава! Дай ми 100 000 евро!

"Добро утро, кралице моя! Спа ли добре, красавице моя? Сънува ли ме? Мечтаеш ли за нас?" Така започват сутрин посланията във фейсбук и продължават до вечерта, като стават все по-нежни и по-топли - такива, на каквито не са способни българските мъже ухажори. Това разказа Лидия Загорова, която не се бои да застане с името и лицето си пред медиите, за да предупреди всички жени, че в социалните мрежи ги дебнат “романтични измамници”.

Атаките се засилват особено по Коледа, като най-често търсят контакти със самотни дами на възраст 50-60 години - разведени или вдовици. Пускат въдиците, като видят техни снимки без съпруг или приятел, а с цветя, куче или котка.

Преди 5 години Лидия публикувала свои снимки във фейсбук. Не след дълго непознат чужденец харесва снимките и й иска приятелство. Ухажорът се казва Гомез Робинсън и е красив, чаровен, има излъчване. Казва, че работел като военен лекар на мисия в Йемен.

“Започна една бурна, любовна кореспонденция. Беше пълна с любовни бомби, с обещания и желания за женитби. Кой не желае да бъде обсипан с любов? Само че това е подозрителното”, разказа Лидия пред Нова телевизия. В един момент, когато уж богатият доктор Робинсън й поискал да му преведе 100 000 евро, тя успяла да се осъзнае преди да му даде парите.

Сама започнала и щателно разследване в интернет. Оказало се, че Гомез се представя и като Адису Уилиъмс. Срещнала го и с името Фред Дейвид в различни профили във фейсбук. В крайна сметка излязло, че всичко тръгва от фалшив адрес в Нигерия.

“Романтичните измамници” - това са хора, наети да работят в цели колцентрове в Африка или Азия, които денонощно бълват в интернет съобщения от името на западни лекари, генерали, летци и космонавти, които търсят любовта в Източна Европа.

Според шефа на “Киберсигурност” в ГДБОП Владимир Димитров по 2 българки на седмица стават жертва на подобни измами. Той разказа и особено фрапантен случай от жена от варненско село, чийто деца се оплакали в полицията, че майка им е продала два апартамента и наследствени земи и изпратила парите на такъв мошеник, сега се срамува и е изтрила цялата си кореспонденция.