Лидия Шулева: Пенсионерите със среден осигурителен доход издухаха супата!

Това е изключително неблагоприятно, несправедливо и немотивиращо

Топ
21:56 - 06 Октомври 2022
9035
Лидия Шулева: Пенсионерите със среден осигурителен доход издухаха супата!

"За съжаление, швейцарското правило в последните 10-12 години не работеше както трябва поради факта, че средният осигурителен доход нарастваше изключително бързо и това увеличение, което се даваше, швейцарското правило не можеше да го отрази". Това коментира в интервю за БНР Лидия Шулева, бивш министър на труда и социалната политика.

"Винаги, когато няма раздаване на помощи или увеличения на калпак, има разочаровани. Хората винаги имат очаквания да получат някакво увеличение, добавка и така нататък и това е нещо съвършено нормално.

По отношение на формулите, с които става преизчисляването на пенсиите, наистина има една много голяма група от пенсионерите, които доста години, от 2008 година насам бяха натикани в ъгъла, така да се каже, защото се положиха големи усилия за административно увеличение на минималната пенсия и се получи така, че хора, които са пенсионирани след 2008 година, когато беше последното преизчисляване на пенсиите, хора, работили дълги години, осигурявали се на среден осигурителен доход, започнаха да получават пенсии, близки до минималната.

Това е нещо, което е изключително неблагоприятно, несправедливо и немотивиращо, затова много експерти в тази област дълги години говорят, че е необходимо да се направи такъв тип преизчисление, защото швейцарското правило, чиято роля е да отразява измененията на средния осигурителен доход и инфлацията в страната, да може да спомогне това увеличение да бъде отразено в пенсиите, така че новите и старите пенсии за една и съща позиция, един и същи трудов стаж да имат приблизително еднакъв размер".