Лидия Шулева: Увеличението на пенсиите следва инфлацията

Коледните добавки са традиция и са в помощ на хората с ниски доходи, допълни тя

Икономика
18:26 - 07 Ноември 2023
3705
Лидия Шулева: Увеличението на пенсиите следва инфлацията

Разбирам желанието за по-голяма събираемост на задълженията към бюджета, но няма обществена подкрепа за идеята „бонус срещу донос". Трябва да минат години, да завършат делата и тогава човекът, подал сигнала за данъчни нарушения да си получи бонуса. Това обясни Лидия Шулева – бивш вицепремиер и социален министър в предаването „Денят на живо" по NOVA NEWS.

Тя обясни, че процентите за увеличение на пенсиите отразяват инфлацията. По закон пенсиите се увеличават по Швейцарското правило представлява 50% от инфлацията и 50% от средния осигурителен доход. Коледните добавки са традиция и са в помощ на хората с ниски доходи, каза тя.

За идеята гражданските договори да преминат в трудови, тя обясни, че стремежът е гражданските договори, които имат характер на трудови договори, да станат трудови.

"Би трябвало да се преобразуват в трудови, защото оставайки като граждански, хората са в неблагоприятна ситуация, не могат да черпят правата на трудовите договори – не могат да ползват болнични, обезщетения за безработица. Нужен е текст, който да преобразува тези договори, но по определена дефиниция", уточни Шулева.

Относно новия взет външен дълг, тя каза, че това не е притеснително. За настояването на ресторантьорите да се запази намалената ставка на ДДС от 9% Шулева обясни, че тези мерки са били валидни за времето на пандемията от коронавирус. „Оборотите на ресторантьорите надминаха предпандемичната обстановка", каза тя.