Лихвите в Турция скочиха

Свят
14:54 - 25 Януари 2024
1778
Лихвите в Турция скочиха

Централната банка на Турция обяви днес, че повишава основния си лихвен процент с 250 базисни пункта - от 42,5 на 45 процента, предадоха турските медии.

Решението бе взето на заседанието на Съвета за парична политика на банката.

На последното заседание на Съвета през декември основният лихвен процент бе повишен на равнище 42,5 на сто от 40 на сто.

Централната банка изтъкна, че общата инфлация е нараснала в съответствие с прогнозата през декември 2023 г. Същевременно последните данни за увеличението на цените показват, че "балансът между вътрешното търсене и затягането на паричната политика съответства на очаквания дезинфлационен процес".

В доклад на Управителния съвет на банката се отбелязва, че продължава и процесът на стабилизиране на обменния курс на турската лира, предаде БТА. Банката посочи, че ще продължи да взема решения по начин, който ще осигури парични и финансови условия, които ще намалят инфлацията и ще постигнат целта от 5 процента в средносрочен план.

Централната банка разглежда повишаването на основния лихвен процент като важен компонент за ограничаване на нарастването на цените.

Съветът за парична политика се събра днес под председателството на управителката на турската централна банка Хафизе Гайе Еркан на първото за годината заседание.

През юни Централната банка на Турция за първи път от 2021 г. увеличи основния лихвен процент от 8,5 процента на 15 процента и обеща по-строга парична политика и контрол на инфлацията. Това бе първото решение на новия ръководител на централната банка Хафизе Гайе Еркан. Оттогава турската лира загуби значителна част от стойността си.