ЛИКУВАЙ, ПЕРНИК! Тировете с тръбите започнаха да пристигат

Водопроводът трябва да бъде изграден за 45 дни

Общество
11:03 - 31 Януари 2020
4994
ЛИКУВАЙ, ПЕРНИК! Тировете с тръбите започнаха да пристигат

300 тира започнаха извозването на тръбите за водопровода, който трябва да спаси Перник от безводието. Първите тирове започват да разтоварват тръбите на пътя Мало Бучино-Перник утре. Те се транспортират директно от Мадрид. Тръбите са ултра модерни и трябва да бъдат положени в срок от 45 дни. Разтоварват се по протежението на самия път, за да стане полагането възможно най-бързо.

МС прие решения, с които да задвижи проекта за изграждане на водопровод от Мало Бучино. Кабинетът е възложил на трима министри - на икономиката, на регионалното развитие и на околната среда, да внесат общо искане до Столичния общински съвет за възмездно осигуряване на водни количества в размер на 300 л. на секунда от мрежата на София към мрежата на Перник. Премиерът Бойко Борисов е разговарял и с Камарата на строителите, които са предложили да помогнат. Водопроводът ще бъде дълъг 13,5 км.

"Днес следобед, утре почвайте да копаете траншеите. Първите 2 км тръби пътуват, ще са тук до няколко дена, така че да не губим часове, не дни, в строителството", обърна се Борисов към министрите преди заседанието им преди 2 дни.

По думите му новият водопровод ще струва към 26 млн. лева. Досега се говореше за 25 млн. лева, като регионалният министър Петя Аврамова уточни, че стойността може да се промени и крайната сума ще бъде известна след изготвянето на идейния проект.