Ликвидираха шефа на ядрената програма на Иран

Нападението е извършено в Абсард, източно от иранската столица Техеран

Свят
16:46 - 27 Ноември 2020
3175
Ликвидираха шефа на ядрената програма на Иран

Шефът на иранската ядрена програма Мохсен Фахризадех е бил убит близо до Техеран. Това съобщи иранската полуофициална новинарска агенция "Фарс", цитирана от "Ройтерс".

Нападението е извършено в Абсард, източно от иранската столица.

Държавната телевизия Press TV подчерта, че първоначалните информации идват от "неофициални източници", но държавната телевизия IRIB също съобщава за убийството. В други информации се казва, че Фахризадех е ранен при нападението и е хоспитализиран, а някои твърдят, че има и други жертви при удара.

От своя страна ядрената агенция на Иран обяви, че изобщо нямало инцидент, в който да е замесен ядрен учен. 

Въпреки че говорителят на Агенцията за атомна енергия на Иран беше цитиран от агенция от държавната новинарска агенция ИСНА, че изобщо подобен инцидент не се е случил, командирът на Иранската революционна гвардия заяви, след като информацията се появи, че Иран ще отмъсти за убийствата на своите ядрени учени, както е било в миналото.

САЩ наложиха санкции срещу Фахризадех през 2008 г., а миналата година наложиха санкции на организацията, която той оглавява, известна с фарси съкращението SPND. Групата Шахид Карими работи по проекти, свързани с ракети и експлозиви за иранската Организация за отбранителни иновации и изследвания.

Министерството на финансите на САЩ заяви, че организацията контролира ядрените изследвания за Иран и е активна в обучението на нови учени.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп планира допълнително да затегне санкциите си срещу Иран, преди новоизбраният президент Джо Байдън да встъпи в длъжност и да се върне към иранското ядрено споразумение.

Напрежението между Вашингтон и Техеран се повиши, след като Тръмп се отказа от ядреното споразумение на Обама с Иран през 2015 г. и възстанови тежките икономически санкции, за да окаже натиск върху Техеран да договори по-сериозни ограничения на ядрената си програма, разработването на балистични ракети и подкрепата за прокси сили в Близкия изток.