Лили Иванова „взривява“ Рожен

Примата на българската естрада ще извиси глас за първи път на събора в Родопите

Нещо за четене
15:37 - 09 Юни 2023
15651
Лили Иванова „взривява“ Рожен

България ще издигне най-високия пилон в ЕС, а първата копка за изграждане на 111-метровото съоръжение „Рожен“ в Родопите вече е направена.

Първата копка за изграждане на 111-метровия Пилон „Рожен“ в Родопите вече е направена, съобщиха от фондация „Наследство в бъдещето“. Изкопът от 1000 кубични метра е започнат, като работата по него е дарение за каузата от „Артстрой“ ООД на инж. Асен Соколов, председател на Областното представителство в Смолян на Камарата на строителите.

Първата копка поставя началото на историческото изграждане на Пилон „Рожен“

За да се оформи терена за основите на първия монумент на българското знаме фирмата използва специализирани машини и строителни специалисти. С първата копка се поставя началото на историческото изграждане на Пилон „Рожен“ като целия процес по издигането му трябва да приключи за по-малко от месец.

На внушителния Пилон „Рожен“ ще се

развее националният флаг на България най-високо в Европейския съюз и на най-голяма надморска височина в целия свят – 1430 метра.

„На 13 юли ще качим енергията на знамето ни на 111 метра височина, така че да се вижда от километри разстояние и да се усеща в цяла България“, коментира Симеон Караколев, председател на Фондация „Наследство в бъдещето“.

С това добрите новини не свършват. Откриването на Пилон „Рожен“ ще е придружено от най-мащабния спектакъл с исторически картини на живо, правен някога у нас,

шоу-заря и концерт на примата на българската естрада Лили Иванова.

В следващите дни – от 14 до 16 юли, ще се състои и традиционният събор Рожен, който тази година навършва 125 години.

Пилонът е с тегло 110 тона и ще бъде транспортиран до Роженските поляни с З извънгабаритни композиции u 8 стандартни тира.

Знамето на върха му ще бъде точно 1110 кв. м. Височината на пилона от 111 метра символизира площта на България от 111 хил. кв. км., както и настоящите 111 години от освобождението на Родопите. В избора на мястото – Роженските поляни – също е вложен смисъл – за обединението българите от две страни на една граница, емблема на силата на българския дух и любов към родината.