Лили Иванова първа почете Стоянка Мутафова (СНИМКИ)

Актуални новини
12:57 - 02 Февруари 2022
5618
Лили Иванова първа почете Стоянка Мутафова (СНИМКИ)

"100 години от рождението на голямата българска артистка Стоянка Мутафова! Поклон пред светлата й памет! Аплодисменти!" Това написа минута след полунощ на 2 февруари в социалните мрежи Лили Иванова. Естрадната прима бе първата известна личност, която почете Госпожа Стихийно бедствие за 100-годишнината от рождението й. Аристократката на Сатирата и примата на естрадата бяха близки и публично изразяваха уважението си една към друга.

На 2 февруари театралната и кино гилдия у нас почита Стоянка Мутафова. Много театри, институции и творци почетоха в социалните мрежи паметта на голямата актриса.

Друга естрадна легенда - Васил Найденов също се поклони символично пред "неповторимата и незабравимата Стоянка Мутафова", както сам написа той и изпрати своя поздрав към небето с песента си "Монолог на един актьор".


"100 години Стоянка Мутафова и повече от 50 години на сцената на Сатиричния театър
Днес се навършват 100 години от рождението на любимата на няколко поколения българи актриса, обичаната и вдъхновяваща Стоянка Мутафова! Аплодисменти за нейния огромен талант, чувствителност и нестихваща воля за живот. Тя ще остане пример за всички ни не само с творчеството си, но и с огромното си сърце и несломим дух", написаха от трупата на Сатирата. Мутафова е един от основателите на театъра заедно със съпруга си режисьора Нейчо Попов.

От театъра припомниха думите на Стоянка Мутафова: "Когато излизам на сцената, получавам особена сила, каквато в живота няма откъде от друго място да взема. Въпреки многото години, аз съм си все така буйна, годините не могат да ме укротят... На сцената ми минават всички болежки. Дай ми на мен да съм стихийно бедствие и ми гледай сеира. Сцената ми е живецът и затова не се отказвам. Да стоя вкъщи, би значело духовна смърт за мен. Щом пълня салоните и ме аплодират, значи трябва да играя и публиката ме иска. Гледайте ми спектаклите, а не болестите!"

Сатиричният театър ще отбележи годишнината със специален спектакъл, посветен на голямата актриса, тази вечер от 19:30 ч. на Голяма сцена.

"Днес честваме 100 години Стоянка Мутафова!", написа и актьорът Мариус Куркински и публикува своя снимка с актрисата. 

"Прекрасна. Неповторима!", добави по неин адрес и примата на художествената гимнастика Нешка Робева.

Министерство на културата също почете комедийната фурия: "Честваме век от рождението на аристократката и стихийното бедствие на сцената и в живота, голямата Стоянка Мутафова, която продължава да е по-жива от всякога в сърцата на публиката! Дълбок поклон и аплодисменти!"

"Никога не вървя по магистрала. Карам по странични пътеки, насам-натам, докато си изградя образа. При мен няма постоянство и не повтарям нещата. Търся разни хрумвания, работя по-хаотично. Така нещата ми се получават по-добре", казваше голямата актриса.

„Дразня се, когато някой бездарник се е наредил на първа линия или пък се чуди какви мръсотии да прави на хората, за да изпъкне", бе друга емблематична фраза на Стоянка Мутафова.