Лили Иванова пее във филма за Иван Вазов

Актуални новини
12:25 - 24 Октомври 2020
5533
Лили Иванова пее във филма за Иван Вазов

Примата на българската естрада Лили Иванова ще пее във филма за Иван Вазов, който излиза за 170 години от рождението му. Тя ще изпълни една от най-прочувствените си балади „Майка ми“, която е по негово стихотворение и музика на композитора Александър Кипров, предаде „Политика“.

Квартет „Светоглас“ изпълняват знакова песен по стихове на Вазов.

Музикалният филм е озаглавен „Вазовите песни“ и включва някои от най-емблематичните мелодии по произведенията му. Така екипът на режисьора Димитър Шарков стигнал и до „Майка ми“. Стихотворението е обнародвано през 1919 г. и се съдържа в стихосбирката на Иван Вазов „Люлека ми замириса“, в нейната втора част, наречена „Под Амбарица“. Седемдесет години по-късно Лили Иванова предлага на композитора Александър Кипров да напише музика по силните думи на народния поет. Така през 1991 г. е създадена песента „Майка ми“, красиво вписала се в забележителния репертоар на голямата наша певица.

Освен изпълнител легендата е и продуцент на записа – той е един от първите, които тя прави след демократичните промени и го финансира със собствени средства. Затова от телевизията й звъннали да я попитат има ли нещо против да го включат в новия си проект. Тя се съгласила да го даде с най-голямо удоволствие, но заради пандемията отказала да я снимат как го изпълнява, затова записът върви само като аудио на фона на красиви пейзажи, заснети от оператора Николай Илиев. От бюджета на продукцията е преведен хонорар за използването на изпълнението на Лили, а тя, след като благодарила, споделила, че го е дала за благотворителност.

Квартет „Славей”, Нели Андреева от ансамбъл „Филип Кутев”, формация „Български гласове” с диригент Ангел Ангелски, мъжки хор „Гусла” с диригент Валентин Бобевски, квартет „Светоглас”, младите певци Антонио Симеонов и Весела Асенова изпълняват останалите Вазови песни, някои от които са съвсем нови и ще прозвучат за първи път. Филмът е заснет в къщите музеи „Иван Вазов” в София и в Сопот, както и в Черепишкия и Драгалевския манастир край София.

Сценаристи на продукцията са Даниел Спасов и Димитър Шарков, изпълнителни продуценти са Стела Стойкова и за СТФ „Екран” - Миладин Гергов. Редактор е Милен Иванов, а художник по костюмите - Ели Пешева. В ролята на Иван Вазов е Валентин Танев, а майката на поета е представена от Ани Петрова. Премиерата е в Деня на будителите – 1 ноември, от 17 ч по БНТ 1.