Лили Иванова почете Емил Димитров: Аристократ по душа, прекрасен композитор и истински бохем!

Общество
17:16 - 23 Декември 2019
24008
Лили Иванова почете Емил Димитров: Аристократ по душа, прекрасен композитор и истински бохем!

"Ако си дал... никой не може да ти отнеме обичта на хората"! Споменът за Емил e жив! С тези думи Лили Иванова отбеляза рождението на големия Емил Димитров чрез публикация в личния си профил във фейсбук. 

Ето и целия пост на изпълнителката на "Севдана" и "Ветрове":

"Днес е роден Емил Димитров! След него остава огромното творчество на една от най-ярките фигури в българската култура! Аристократ по душа, прекрасен композитор и истински бохем! Както сам пееше: "Ако си дал... никой не може да ти отнеме обичта на хората"! Споменът за Емил e жив!"

Емил Димитров целува Лили Иванова


На днешния 23 декември през далечната 1940 г. в семейството на българин и французойка се ражда бъдещият изпълнител и композитор. Още като дете започва да се увлича по музиката и изкуствата, а акордеонът е първият инструмент, на който бъдещият музикант се научава да свири. 

През 1960 г. Емил Димитров е приет да следва актьорско майсторство. Въпреки това обаче, музиката ще бъде истинското призвание и така на един концерт, където водещ е легендата Коста Цонев, Емил Димитров изпълнява "Арлекино, Арлекино". Именно това изпълнение ще предопредели пътя на изпълнителя и ще го остави на сцената, но не в ролята, която си е представял - ще бъде там в ролята на певец. 

В началото на 70-те години Емил Димитров пише една от най-популярните си песни. Тя ще бъде наречена неофициален химн на българите по света, а в множество класации ще бъде определена като най-добрата българска песен на 20 век. Песента е "Моя страна, моя България". 

Емил Димитрова си отива от този свят на 30 март 2005 година.