Лили Иванова се изповяда в книга: Не забравям! Не прощавам! И не отмъщавам!

"Битката с мен е предварително загубена, ако някой си послужи с лъжи. Аз съм огън и вода", казва примата в "Моят личен дневник“

Личности
14:45 - 18 Май 2023
8670
Лили Иванова се изповяда в книга: Не забравям! Не прощавам! И не отмъщавам!

Примата на българската естрада Лили Иванова издава книга със записки от личния си дневник. Тя се казва „Лили Иванова. Моят личен дневник“ и ще бъде представена на 19 май в Народния театър „Иван Вазов“, където голямата певица ще изнесе бутиков концерт. Цената на луксозното томче с твърди корици е 50 лева. Билетите за най-хубавите места в Народния театър пък удариха 500 лева, а средната цена на билетите за концерта й там е 250 лева.

„Не се страхувам от живота, който ме очаква – любов и омраза. Винаги съм казвала: Не забравям! Не прощавам! И не отмъщавам! Нямам това право – това е правото на Господ Бог – той решава!", изповядва се Лили в дневника си.

„Битката с мен е предварително загубена, ако някой си послужи с лъжи. Аз съм огън и вода", казва още Лили.

„Могат да ми простят физическата сила и младостта, която изглежда непреходна, но не могат да ми простят силата на духа, защото моят дух ги смазва. А това е мотото на живота ми“, споделя тя в своята книга.

В последните 15 години звездното име на българската поп сцена е водила записки с нейни мисли за Бог, за България, за публиката - мисли, които издават дълбоката, точна и вярна преценка за нещата в живота, в музиката и в отношенията между хората. 

В изданието са събрани и част от интервютата на певицата от последното десетилетие. Показани са и всичките ѝ награди, сред които двата приза „Златен Орфей“, десетки държавни и международни музикални отличия, както и връчените ѝ пагони на полковник от Българската армия.

„Лили Иванова. Моят личен дневник“ разкрива още отношението на изпълнителката към модата. Публикувани са близо 270 снимки, като за първи път са показани архивни фотографии на нейните родители, на сестра ѝ и на нейните племенници.

„Дневникът на Лили Иванова - това е вътрешният ѝ свят, където тя не допуска никого. Върху белите листове, изписани с красив почерк, сякаш е нарисувана душата ѝ. И когато ги разгръщаш, виждаш една силна и одухотворена личност, която знае какво иска, измислила е как да го постигне  и е наясно с цената, която ще плати за това.

Приятелство и предателство, любов и омраза, истина и лъжа, грешка и прошка, политика и история, свобода и окови, минало и бъдеще, сцена и публика – това са дневниците на Лили Иванова. Те са равносметка на един емоционален, взривяващ и достоен живот, чиято спирала се движи винаги нагоре. С една мисия – Лили живее, за да пее“, коментира Валерия Велева, която е редактор на книгата.

Ето някои от публикуваните мисли на Лили Иванова в книгата:

„Пеенето не е олимпиада – то е магия. Или я имаш, или я нямаш.“

„Животът се обезсмисля, когато престанеш да си полезен за другите. Това се отнася и за политиците.“

„Ние сме в упадък, не в криза. Живеем в режим на тревога.“

„Мярката на живота е не как сме живели, а какво сме оставили след себе си.“

„Аз живея с бъдещето, с всичко, което е напред!“

„Градушката от измислици се разбива в моето презрение“

„Младостта е качество, което се придобива с възрастта!“

„Когато ме питат как се справям с толкова обич и омраза, аз им отговарям: "Живея само с обичта."

"България е моята родина, която не може да се замени с нищо.“

„Искам да остави след себе си истината за мен – а тя е  това, което се случва на сцената“.

До момента има две известни книги за Лили Иванова, които излязоха почти по едно и също време през 2009 г., когато тя празнува 70-годишен юбилей. Едната е под редакцията на Мартин Карбовски със заглавие „Истината” и неин автор се води естрадната прима.

Втората, която всъщност изпревари тази на Карбовски е на друг известен журналист – Исак Гозес и излезе под заглавие „Лили. Един живот, една съдба...” Певицата беше бясна на Гозес, тъй като според нея това е справочник, пълен с неточности. Лили Иванова дори настояваше той да спре издаването на книгата си или да я издаде след като на пазара излезе официалната й биография.