Лили Иванова се поклони пред Бригита Чолакова

Култура
13:20 - 12 Октомври 2020
13087
Лили Иванова се поклони пред Бригита Чолакова

Лили Иванова почете паметта на легендарната журналистка Бригита Чолакова, която е родена на днешната дата. Ако беше жива, днес известната от близкото минало говорителка на БНТ щеше да навърши 87 години. Естрадната прима написа във фейсбук трогателен пост по адрес на телевизионерката и пусна тяхна обща снимка от гостуването си през 1987 г. в предаването на Бригита Чолакова "Телевизионен неделник" по БНТ.

"Днес е родена Бригита Чолакова! Едно от най-ярките имена в телевизионната история на България, пример за поколения журналисти! Обаятелна, ерудирана, с невероятно чувство за такт и премереност! Бригита Чолакова е еталон за дисциплина, отдаденост и професионализъм! Поклон!", сподели Лили Иванова.

Първоначално Бригита Чолакова започва работа като говорителка на Централна гара. Кариерата ѝ в телевизията започва със „Златния Орфей“ през 1968 г.

Инициатор е на телевизионни предавания като „ТВ обектив“, „Пожелахте да видите“, „Телевизията представя“, „Стил“ и „ТВ Неделник“.

Омъжвала се е 3 пъти – за волейболиста Боби Владимиров, Христо Чолаков и барабаниста Божидар Карагьозов. Няма деца.

Заради защитата си и застъпничеството си за ген. Атанас Семерджиев като кандидат за вицепрезидент губи работата си в националната телевизия през 1991 година.

Бригита Чолакова умира на 65 години от инфаркт на 6 октомври 1999 г.

"Слезеш ли от екрана, след три дни са те забравили.” Бригита Чолакова често казва тези думи и в приятелска компания, и на живо от екрана на БНТ. 

Слава Богу, засега нейните приятели и хората, които я помнят опровергават тези нейни думи.

"Честит рожден ден където и да си, Велика Българко! Обичаме те", написа в социалните мрежи и Иван Иванов-Дядо - известен импресарио и продуцент и водещ в "Тв неделник" на Бригита Чолакова, както и в предаванията "Шик, шок, шоу" и "Полет над нощта".