Лиляна Павлова измести Андрей Слабаков от ЕП

Политика
10:47 - 28 Май 2019
24985
Лиляна Павлова измести Андрей Слабаков от ЕП

Лиляна Павлова е седмият депутат, който ГЕРБ изпраща в Европарламента - това е последната информация от ЦИК. Този седми мандат вчера цял ден се разхождаше между ГЕРБ и ВМРО и в един момент се спря до актьора Андрей Слабаков.

Тази сутрин обаче мандатът си отиде на мястото и вкарва седмата в листата на управляващите - бившата евроминистърка Лиляна Павлова, твърди "Епицентър". Но ЦИК към момента все още не е обявил окончателните резултати от евроизборите при 100% обработени протоколи в цялата страна.

ГЕРБ печелят изборите с 6,7% преднина пред БСП. Останалите три партии, които изпращат свои хора в Брюксел са ДПС, ВМРО и „Демократична България”. Данните са на база 95% от избирателните протоколи.

Листата на ГЕРБ, начело с Мария Габриел, получава 30,9% от гласовете на българите. 

Елена Йончева получава 24,2%. Разликата между двете партии е малко над 120 000 гласа.

ДПС заема третото място на изборите. За партията на Мустафа Карадайъ са гласували 12,3% от избирателите.

Следват ВМРО и „Демократична България”. С резултат от 7.8% ВМРО отново си осигурява представителство в Брюксел. Свой евродепутат ще изпрати и „Демократична България”. За Брюксел заминава Радан Кънев. 

Последната официална информация, която Централната избирателна комисия дава е – малко над 26% избирателна активност при обработени 95% от протоколите.