Липсата на енергия се превръща в глобална криза

Общество
18:37 - 27 Септември 2021
2270
Липсата на енергия се превръща в глобална криза

Световният недостиг на енергия заплашва да се превърне в цялостна глобална криза, показва анализ на американското финансово издание Barron's.

Сцените във Великобритания през уикенда напомняха за 70-те години на миналия век, след като британски шофьори стояха на опашки пред хиляди бензиностанции на острова на фона на страховете от недостиг на гориво, предизвикани от липсата на шофьори на камиони за превоз на важното гориво. Но паниката по бензиностанциите е наистина маловажно събитие, се посочва в коментар на Barron's опline, цитира БНР.

По-важното е, че цените на природния газ в Европа и по целия свят скочиха драматично с оглед на недостиг, което води до по-високи сметки на домакинствата и фалит на редица доставчици на комунални услуги.

Ценовият ръст на природния газ в Европа предизвиква редица негативни ефекти, включително риск от недостиг на храна и на енергийни доставчици.

Проблемът вероятно ще се разпространи из целия европейски континент през следващите месеци и ще застраши започналото икономическо възстановяване, предупреждават бизнес анализатори.

Домакинствата са изправени пред експлодиращи сметки за енергия, а предприятията, които не могат да си позволят увеличените разходи, могат да излязат от бизнеса.

Негативните въздействия обаче могат да бъдат още по-сериозни.

Два завода за торове във Великобритания вече бяха принудени да затворят поради по-високите цени на газ на едро. Това може да изглежда без значение, но може да се окаже в основата на разрастваща се криза.

Въглеродният диоксид (CO2) е страничен продукт от производствения процес за торове и CO2 е ключов за производството на храни. Използва се за газирани напитки, вакуумно опаковане на храна и за зашеметяване на отглежданите животни, които трябва да бъдат след това заклани - да не говорим за процеса на охлаждане при атомните електроцентрали или при някои хирургични процедури.

Двата британски завода произвеждат 60% от въглеродния диоксид на Обединеното кралство и затварянето им означава, че производителите на храни започват да предупреждават за сериозен недостиг на храна и месо по рафтовете на хранителните магазини.

Nippon Gases, един от най -големите дистрибутори на природни газове, заяви пред "Файненшъл таймс", че доставките му на CO2 в Европа са намалели наполовина тази година поради стремителните цени. Във Великобритания лобито на месната промишленост също предупреди, че преработвателите на месо може да се наложи да затворят още тази седмица поради липсата на въглероден диоксид.

Недостигът на природен газ е причинен от по-студеното време в цяла Европа през месеците април и май, от някои прекъсвания на добивите в газови находища в Норвегия и Русия и на по-голямото търсене в Азия, което пренасочи част от световния трафик на втечнен природен газ (LNG) към азиатския регион.

Този недостиг предизвика ръст в цените на природния газ в Европа с 280% от началото на годината и със 100% в САЩ.

Някои европейски политици също така подозират, че Русия отказва да увеличи доставките за Европа само за да докаже, че противоречивият й газопровод "Северен поток 2", който се сблъска с опозиция от страна на правителствата на САЩ и от самия Европейски съюз, трябва да бъде завършен без забавяне.

В резултат на кризата резервоарите за съхранение на газ в Европа са пълни едва на 72% преди зимния сезон, в сравнение с обичайните 87% по това време на годината, отбелязва икономистът от банката ING Уорън Патерсън.

Негативното въздействие ще бъде различно в отделните страни, като ще бъде по-слабо изразено в САЩ, където потребителите на газ са предимно промишлени, прогнозира американката банка Morgan Stanley. В Европа пък Великобритания, например, е по-зависима от газ от Франция, която разполага с гъста мрежа от ядрени електроцентрали.

Икономическите последици обаче ще засегнат всички.

Норвегия вече обеща, че ще увеличи доставките си на природен газ за Европа. Предстояща мека зима може да помогне за връщане на цените на по-ниски нива, а отвъд това някаква форма на заместване на енергия - например от природна газ към въглища - би могла да помогне донякъде за облекчаване на недостига. Същевременно доставките на втечнен природен газ в Европа могат да се увеличат през следващите месеци.

Ако обаче това не се случи, икономическото възстановяване, което вече изглежда отслабено от силно заразния Делта вариант на коронавирус, ще понесе допълнителен удар. Инфлацията може да стане трайно по-висока, отколкото очакват икономистите и централните банкери, като в същото време могат да възникнат политическите проблеми, когато домакинствата получават високите сметки за газ и електричество.

Правителствата ще трябва да помогнат за смекчаване на въздействието, което да доведе до допълнителен натиск върху публичните финанси, след като държавните дългове нараснаха по време на Covid пандемията. Някои правителства вече започнаха да субсидират сметките за енергия или да оказват подкрепа на най-засегнатите от кризата предприятия.

Същевременно Китай попадна в собствена енергийна криза, тъй като недостигът доведе до рекордни цени на въглищата и покачване на разходите за природен газ. Това започва да оказва допълнително негативно влияние, като производството в редица китайски заводи, включително някои, доставящи части на американски гиганти като Apple и Tesla, е спряно. В резултат на това Nomura и China International Capital Corp вече понижиха прогнозите за растежа на втората по големина световна икономика.

Междувременно цените на петрола нараства с близо 2% по време на търговията в понеделник, а американската банка Goldman Sachs повиши прогнозата си за цената на петрола Брент до 90 долара от предишна прогноза за 80 долара, като също така вдигна и ценовата си прогноза за американския лек суров петрол WTI до 87 долара за барел.

Банковите анализаторите посочиха, че ураганът Айда може да окаже по-продължителен негативен ефект върху петролното производството в Мексиканския залив. Те добавиха, че глобалният дефицит на търсене и предлагане на петрол е по-голям от очакваното, тъй като възстановяването на търсенето, пострадало заради Делта варианта на Covid-19, е по-бързо от очакваното. Тенденциите за глобален недостиг на природен газ и за търсене на петрол през зимата са в силно възходящ посока, смятат те.

Ноемврийските фючърси на петрола Брент нараснаха до нов тригодишен връх от 79,90 долара за барел, а декемврийските фючърси - към 79,05 долара за барел.

В същото време ноемврийските фючърси на американски лек суров петрол WTI поскъпнаха до 75,70 долара за баел, а декемврийските - към 75,00 долара за барел.

Фючърсите на американския природен газ пък поскъпват с нови около 7%. "Повишената вероятност за второ събитие на климатичния феномен "Ла Ниня" тази зима ще накара купувачите на газ да засилят търсенето на пазарите за доставки", посочиха анализатори от BCA Research.

По-същественият въпрос в глобален план е дали наличните енергийни проблеми ще попречат на икономическото възстановяване или не. Във всеки случай, въпреки всички приказки за преход към т.нар. "зелена енергия", посочени по-горе събития показват, че световната икономика все още е силно задвижвана от традиционните изкопаеми горива.