Лишиха от правоспособност частен съдия изпълнител от Монтана

Новини
09:02 - 12 Юли 2019
26707
Лишиха от правоспособност частен съдия изпълнител от Монтана

Върховният касационен съд постанови вчера решение, с което лиши от правоспособност частния съдебен изпълнител Ани Василева Янакиева с район на действие Окръжен съд - Монтана за срок от година и четири месеца, научи Lupa.bg.

Производството срещу нея е по реда на Закона за частния съдебен изпълнител и е образувано по жалба на Камарата на частните съдебни изпълнители и по искане на министъра на правосъдието.  

До налагането на тежката санкция се е стигнало след поредица закононарушения от страна на Ани Янакиева във връзка с изпълнително дело срещу длъжника „Напоителни системи" ЕАД. През 2017 г. Инспекторатът към министъра на правосъдието по Закона за съдебната власт извършва проверка по подадена жалба от “Напоителни системи” ЕАД срещу действията на ЧСИ Янакиева по образувано от нея изпълнително дело срещу дружеството и насочване на принудителното изпълнение срещу малки водноелектрическа централа „Кошарник" и имоти намиращи се в землището на монтанското село Смирненски.

В мотивите за съдебното решение върховните съдии са отбелязали закононарушенията на частния съдебен изпълнител Янакиева. Тя е продължила действията спрямо длъжник по изпълнително дeло, което е било прекратено.

Освен това продавала имоти при груби нарушения на законовата процедура, регламентирана в Гражданския процесуален кодекс. Нарушила е грубо и данъчното законодателство, като не е отчислявала законосъобразно ДДС.

Най-накрая е нарушила и Етичния кодекс на частните съдебни изпълнители, като е присъединила собствената си дъщеря като кредитор по изпълнителното дело.

Заради поредицата нарушения на закона Дисциплинарната комисия на Камарата на частните съдебни изпълнители налага на прегрешилия съдебен изпълнител седем отделни наказания по 1000 лева. ВКС обаче отменя глобата и лишава Ани Янакиева от правоспособност за срок от година и четири месеца, считано от обявяване на съдебното решение.