ЛИТЕРАТУРНАТА КОНСПИРАЦИЯ: Кой е написал "Време разделно"?

Преработил ли е Антон Дончев стар ръкопис на Фани Попова-Мутафова?

През ключалката
18:00 - 25 Октомври 2022
20180
ЛИТЕРАТУРНАТА КОНСПИРАЦИЯ: Кой е написал "Време разделно"?

Едва измина ден откакто писателят акад. Антон Дончев беше изпратен в последния му път от стотици приятели и почитатели и на дневен ред отново излезе вечният голям спор в българската литература - кой всъщност е истинският автор на шедьовъра „Време разделно“?

Теорията на конспирацията, че всъщност романът е дело на Фани Попова-Мутафова, се разнася от ухо на ухо от десетилетия, но е официализирана от писателя Йордан Вълчев. В своята "Дневници" бившият концлагерист и монархист твърди, че репресираната от режима писателка дава ръкописа си на младия Дончев, за да може той все пак да види бял свят.

С 35-те си книги, написани преди Девети, Фани е най-популярната писателка в България по това време. В протокола на Съюза на българските писатели за изключване на 29-те „фашисти“, тя обаче се нарежда четвърта, защото догмата не позволява да е преди Богдан Филов.

Време за конспирации...

За „прогерманска дейност“ и „великобългарски шовинизъм“ Фани е осъдена на седем години затвор. Само грижите на сестрата от болницата в тъмницата Оля Опълченска помагат на крехката писателка да оцелее. Тя е великодушно помилвана след 11 месеца, но литературната й смъртна присъда не подлежи на преразглеждане.

Фани заживява в оскъдица и мизерия. Един зимен ден на 1952 г. Вера Гюлгелиева я намира да се блъска над разнебитена пернишка печка в квартирата си, опитвайки се да я разпали, късайки страници от историческата класика „Иван Асен ІІ“. Никому не е нужен – казва тя, – имам още десетки екземпляри, стотици съм изгорила…“

По това време се разнася първите слухове, че Мутафова дава творбите си на удобни за комунистичерската власт автори. София е залята от твърдението, че „За свободата“, една от най-популярните книги на 50-те години, е написана не от Стефан Дичев, а от Фани с уговорка да й даде половината хонорар, но той се отмята.

Фани Попова-Мутафова е родена преди точно 120 години в Севлиево

Спорът за авторството на "Време разделно" явно няма да си отиде с Антон Дончев. Преди часове журналистът Валерия Велева сподели във фейсбук мнение на Георги Димитров, който твърди, че акад. Дончев е безспорният автор на романа:

„По повод нелепиците на една журналистическа знаменитост:

Романът на Антон Дончев „Време разделно“ излиза 20 години преди възродителния процес. Приказките за плагиатство не само не са доказани, но са опровергани от специалисти, които не намират езикови, стилни и други сходства с текстовете на Фани Попова-Мутафова, от която уж било взаимствано. Самият Дончев издава след това достатъчно романи, с които категорично доказва литературното си майсторство. Сценарият на филма не е написан от писателя, а от група други автори и оригиналното заглавие не случайно е „Време на насилие“. Самият Антон Дончев не желаеше да се идентифицира с филма (сам ми го е казвал). С написването на сценарий се е ангажирал пред Карло Понти, който е искал да го продуцира за Холивуд с участието на Ричард Бъртън, София Лорен и други известни актьори, но някои соц умници не са разрешили да се даде ход на проекта. Толкова и за отношенията на Дончев с властта. И накрая, уважаваната журналистка първо да чете, после да пише (апропо, дали е чела романите на майстора?), че иначе се получава бълвоч.“