Литият в питейната вода намалява агресията

Микродози от редкия елемент може да защитят от Алцхаймер и други форми на деменция

Новини
15:42 - 05 Август 2020
539
Литият в питейната вода намалява агресията

Ниското ниво на престъпност и самоубийства вай-вероятно е свързано с концентрацията на литий в питейната вода. Експертите са установили, че колкото по-голяма е концентрацията на елемент номер 3 от периодичната таблица, толкова по-малко са правонарушенията в дадения регион.

В края на 80-те години на миналия век американските учени са изследвали състава на питейната вода в 27 окръга на Тексас. Анализът показал, че в местата, в които от чешмите тече вода с по-голямо съдържание на литий, самоубийствата, убийствата, грабежите и арестите, свързани с търговия с наркотици, са по-малко. Освен това от статистическа гледна точка разликата е значителна даже след промяната на гъстотата на населението

Направените заключения съвпадат с други проучвания, доказващи положителното въздействие на лития върху пациенти с прояви на агресия или склонност към самоубийство.

През 1994 г. учени от Калифорнийския университет доказали, че дори само 0,4 милиграма литий на ден подобрява значително психическото състояние на човек. След четириседмично третиране с това вещество на наркомани и хора, склонни към насилие, те видимо се успокоили и не проявявали агресия.

Това означава, че приеман чрез питейната вода, микроелементът може да влияе върху нивото на насилие в определи райони или градове.

Десет години по-късно хипотезата е потвърдена и от японски учени. Те анализирали водата в 18 общини на префектура Оита, след което сравнили данните с броя на самоубийствата в тях.

Оказало се, че дори сравнително малка концентрация на литий – от 0,7 до 57 микрограма на литър, намалява броя на самоубийствата. Положителният ефект от толкова малки дози се обяснява с постоянната употреба на вода в продължение на много години.

Подобни заключения са направили и австрийски учени, които обърнали внимание върху факта, че в 10 района на страната, където литият във водопроводните тръби е с най-висока концентрация, случаите на самоубийства не надхвърлят 11 на сто хиляди души. Там, където концентрацията е критично ниска, убийствата вече са 16.

Установено е също, че микродози от този елемент в питейната вода може да защити от Алцхаймер и други форми на деменция.

Проучване на датски учени показало, че високата концентрация на микроелемента намалява опасността от деменция, докато средната я увеличава.

При концентрация на 5,1 - 10 микрограма на литър и при ежедневна употреба вероятността от старческо слабоумие се увеличава с 22 % в сравнение с концентрация между 2 и 5 микрограма. В същото време хора, които пият вода, съдържаща 15 и повече микрограма литий на литър, рискът намалява със 17 %.

Въпреки това учените смятат, че да се добавя литий в питейната вода като профилактика срещу Алцхаймер е рано и трябва да се направят по-прецизни изследвания относно допустимата концентрация.