Литовец отива на съд за транспортиране на мигранти в Ломско

Крими
19:44 - 26 Януари 2024
2457
Литовец отива на съд за транспортиране на мигранти в Ломско

На 27 септември 2023 г., след получен сигнал за незаконно транспортиране на мигранти, полицаи от участък "Вълчедръм" при РУ Лом предприели необходимите действия по изясняването му. На пътя между Вълчедръм и село Септемврийци бил установен товарен автомобил. Полицаите опитали да спрат за проверка превозното средство, но водачът не се подчинил, продължил с висока скорост,  блъснал се в стена на частен имот във Вълчедръм, след което избягал.

В района на инцидента били открити 9 мъже, които заявили, че са от Сирия. В същия ден водачът, гражданин на Литва, е бил установен и задържан в района на село Искрец, община Своге. Той е бил разпознат от мигрантите.

Извършителят е привлечен към наказателна отговорност за противозаконно подпомагане на чужденци да преминават през територия на страната в нарушение на закона. Той е с мярка за неотклонение "задържане под стража". 

За престъплението, в което е обвинен, се предвижда наказание "лишаване от свобода" от 2 до 10 години и глоба от 5 000 до 10 000 лева. 

Предстои делото да продължи в съда.