Литва изпраща нов пакет с оръжия на Украйна

Очаква се помощта да пристигне преди края на август

Украйна
17:56 - 10 Август 2024
701
Литва изпраща нов пакет с оръжия на Украйна

Министерството на отбраната на Литва ще предостави на Украйна нов пакет военна помощ, който наред с други въоръжения ще включва и системи за противовъздушна отбрана с малък обсег на действие, предаде Укринформ, като се позова на литовското министерство.

"Помагали сме, помагаме и ще продължим да помагаме на Украйна в борбата с агресора. Скоро Литва ще предаде на Украйна крайно необходимите системи за противовъздушна отбрана с малък обсег на действие като принос към предвожданата от Германия, САЩ и Франция коалиция за засилване на нейната противовъздушна и противоракетна отбрана, част от която е Литва. Ще предадем и още оборудване, системи и оръжия, необходими ежедневно на бойното поле. Помощта ни е инвестиция в нашата собствена сигурност", заяви литовският министър на отбраната Лауринас Касчунас.

Очаква се помощта да пристигне в Украйна преди края на този месец. В допълнение към това модерно оборудване Литва ще предостави и някои по-стари въоръжения от армейските си запаси, сред които 14 бронетранспортьора М113, системи за противовъздушна отбрана с ракети с малък обсег, системи за заглушаване на сигналите на дронове и единични заглушители, транспортни средства, 20-тонни телескопични товарачи, всъдеходи с резервни части, мобилни товарачи, оръдия, боеприпаси, димни боеприпаси, оръжейни аксесоари и резервни части.