Литва: Няма смисъл от руските посланици в Европа

Миналата седмица Естония и Латвия обявиха решения да изгонят руските посланици

Русия
12:45 - 01 Февруари 2023
1471
Литва: Няма смисъл от руските посланици в Европа

Литовският министър на външните работи Габриелиус Ландсбергис заяви, че не вижда смисъл държавите членки на Европейския съюз да имат руски посланици.

"В много случаи няма голяма полза от наличието на посланик, руски посланик, в която и да е европейска столица. Защото, както видяхме, в повечето случаи това вече не е дипломатическа институция, а институция за пропаганда, прикриване на военни престъпления и като цяло насърчаване на геноцид", каза министърът пред репортери на съвместна пресконференция с колегите си от балтийските страни и Полша в Рига, цитиран от Балтик таймс.

Миналата седмица Естония и Латвия обявиха решения да изгонят руските посланици. Това беше ответният ход на Талин в отговор на подобно решение на Кремъл, а Латвия изрази солидарност с балтийската си съседка.

Литва понижи нивото на дипломатическите си отношения с Русия през април 2022 г. в отговор на клането в киевското предградие Буча.

Ландсбергис не изключва, че повече държави може да последват примера на Прибалтийските републики, след като видят какво се случва в Украйна. Той обаче добави, че "е необходимо време" и различни перспективи.

От своя страна полският, латвийският и естонският министър заявиха, че докато Русия продължава войната в Украйна, дипломатическите отношения с Кремъл нямат бъдеще.

Руският посланик в България е Елеонора Митрофанова, която влезе в остър сблъсък с правителството на Кирил Петков, когато бе взето решение да се експулсират 70 дипломатически представители на Руската федерация миналата година.