Литва обяви ЧВК "Вагнер" за терористична организация

От 2014 година групата действа на територията на Украйна, а после и в Сирия

Украйна
15:01 - 14 Март 2023
1850
Литва обяви ЧВК "Вагнер" за терористична организация

Литва обяви ЧВК "Вагнер" за терористична организация, предаде телеграм-каналът ASTRA.

"Сеймът на Литва единодушно празни частната руска военна компания "Вагнер" за терористична организация", се казва в официално съобщение. 

В постановлението се допълва, че вагнеровците и наемници представляват заплаха за държавната и обществена безопасност. Документът призовава и други страни да последват примера на Литва.

ЧВК "Вагнер" е руско неправителствена военна организация с неясен юридически статут, създадено от Евгений Пригожин, известен като "готвачът" на Путин. 

От 2014 година групата действа на територията на Украйна, а после и в Сирия. ЧВК "Вагнер" разполага с тежка техника, артилерия и дори военна авиация. 

ООН и Франция обвиняват наемниците на "Вагнер" в изнасилвания и грабежи в Централната африканска република. ЕС и редица други страни смятат, че "Вагнер" е отговорна за дестабилизирането на ситуацията в Украйна, Сирия и Либия и е отговорна за груби нарушения на човешките права. 

Групата действа координирано със силовите структури на Руската федерация, но се намира в сянка и е трудно да бъде подведена под отговорност. 

От 2022 година "Вагнер" участва в нахлуването на Русия в Украйна. По данни на Белия дом към средата на февруари ЧВК "Вагнер" е загубила около 30 хил. души (ранени и убити) във войната в Украйна.