Литва одобри тригодишен план за военна помощ на Украйна

Украйна
12:42 - 25 Юли 2023
1358
Литва одобри тригодишен план за военна помощ на Украйна

Националният съвет по отбрана на Литва обсъди и одобри тригодишен план за военна помощ за Украйна, съобщи Министерството на отбраната във Вилнюс на 24 юли.

Планът за подкрепа на Въоръжените сили на Украйна за периода 2024-2026 г. ще струва на страната около 200 млн. евро.

Основните области на подкрепа ще бъдат закупуване на смъртоносно и несмъртоносно оборудване, военно образование и обучение, финансови вноски във фондове за подпомагане, ремонт на военно оборудване в Литва и обучение на личен състав.

Според литовския министър на отбраната Арвидас Анушаускас се очаква финансирането на плана да бъде осигурено от Европейския фонд за мир.

"Това ще позволи да насочим тези средства за по-нататъшна подкрепа на Въоръжените сили на Украйна, като същевременно не забавяме развитието на националните способности", заяви той, цитиран от "Украинска правда".

Общият размер на подкрепата, предоставяна от Министерството на отбраната на Литва на украинските сили, скоро ще достигне половин милиард евро. Тази сума обхваща въоръжение и оборудване, както и обучение, лечение и рехабилитация на украински военнослужещи.

На срещата на Контактната група по въпросите на отбраната на Украйна миналата седмица литовският министър на отбраната обяви създаването на коалиция за разминиране на Украйна.