Литва поиска да закупи танкове „Леопард“ от Германия

ЕС
16:59 - 23 Януари 2024
2547
Литва поиска да закупи танкове „Леопард“ от Германия

Министерството на отбраната на Литва реши да започне преговори за закупуване на танкове „Леопард 2“ от Германия. Това обяви днес пред репортери министърът на националната отбрана Арвидас Анушаускас, цитиран от Ройтерс, в момент, в който страната-членка на НАТО иска да сформира собствен танков батальон.

„Леопард 2“ се произвежда от „Краус-Мафей Вегман“, част от германско-френската технологична компания „Краус-Мафей Вегман + Некстер дифенс“.

Имаме намерение да сформираме танков батальон, но много зависи какви ще са условията, на каква цена ще се споразумеем. Така че не мога да дам подробности, заяви той, цитиран от БТА.

След началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. НАТО заяви, че ще засили присъствието си по източната граница на алианса.

Литва, която е съседна страна на Русия и на близкия съюзник на Москва - Беларус, в момента не разполага с танкове. Новото танково звено би трябвало да има бойна готовност до 2030 година. 

Германия се ангажира до 2027 г. да разположи в Литва постоянна бригада, която да е в бойна готовност и да наброява около 4800 военнослужещи. Това ще е първото постоянно разполагане на германски войски в чужда страна от Втората световна война насам. От 2017 г. страната е начело на международните сили на НАТО с над 1000 военнослужещи в държавата.

Литва наскоро получи доставка на стойност 670 млн. евро, състояща се от 91 произведени в Германия бронирани бойни машини „Боксер“, които поръча през 2016 година.