Литва: Путин няма да спре в Украйна

Страната, която е член на НАТО, изпрати военна помощ на Украйна

Русия
12:33 - 07 Март 2022
3216
Литва: Путин няма да спре в Украйна

Президентът на Литва Гитанас Науседа в понеделник предупреди държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, че неуспехът да бъде спряна руската агресия в Украйна ще доведе до глобален конфликт, съобщава "Ройтерс".

По време на обиколката на Блинкън в балтийските държави, Науседа подчерта, че руският лидер Владимир Путин "няма да спре в Украйна" и че светът е длъжен да помогне на украинците "с всички налични средства".

"Имам предвид наистина всички средства, ако искаме да избегнем Трета световна война. Изборът е в наши ръце", изтъкна той.

Литва, която е член на НАТО, изпрати военна помощ на Украйна и от началото на руската инвазия е посрещнала малък брой украински бежанци.

Беларус, който граничи с Литва и Латвия, позволи на Русия да започне атака от негова територия, след като руските войски бяха разположени там в продължение на седмици под прикритието на съвместни военни учения.

Блинкън разговаря с Науседа преди срещата си с външния министър и премиера на Литва.

Висшият американски дипломат каза по-рано на служителите на американското посолство във Вилнюс, че нахлуването на Русия в Украйна оспорва основните принципи за поддържане на мира между народите.

"Важно е хората да разберат какво всъщност е заложено на карта и че това надхвърля дори Украйна, дори балтийските страни, стига дори отвъд Европа", подчерта той.

Някои дипломати, назначени в посолството на САЩ в Беларус, също са във Вилнюс, след като мисията там беше затворена поради опасения за сигурността им. миналата седмица.

Миналата година Беларус забрани на американския посланик Джули Фишър да заеме поста си и изиска от Вашингтон да съкрати персонала на посолството си в отговор на санкциите на САЩ след потушаването на протестите срещу беларуския президент Александър Лукашенко през 2020 г.