Литва вдига нов лагер за мигранти

От началото на годината от Беларус са влезли 1676 нелегални бежанци

Свят
14:45 - 13 Юли 2021
1331
Литва вдига нов лагер за мигранти

Литва ще изгради нов лагер, за да настанява мигрантите, които прииждат откъм Беларус, предаде Ройтерс, като цитира местни представители.

„Още тази седмица отваряме лагер в Диевенискес, който може да подслони 500 души“, заяви вътрешният министър Агне Билотайте.

Лагерът ще се помещава в бивше училище и впоследствие ще бъде разширен с други временни постройки и палатки, уточни говорителка на министъра. Той ще бъде разположен на литовска територия, която от три страни е заобиколена от Беларус и се свързва с Литва чрез провлак, широк едва 2.5 км.

„Изолираността на района го прави много удобен за лагер. Така се гарантира сигурността и на местните жители, и на мигрантите“, подочи говорителката.

От началото на годината в Литва от Беларус са влезли 1676 нелегални мигранти, 1057 от които от началото на юли. Около половината от тях са иракчани. Литовският външен министър Габриелиус Лансбергис са пореден път обвини в понеделник Минск, че използва мигрантите като оръжие срещу ЕС.

 Беларуският президент Александър Лукашенко му отговори косвено като каза, че неговата страна ще пази границата доколкото това е „доходно“ и доколкото може да си го позволи.