Литва затваря границите си с Беларус

До момента няма коментар от страна на Украйна

Новини
12:14 - 12 Август 2023
3091
Литва затваря границите си с Беларус

Литва обяви плановете си да затвори два от общо шестте гранични пункта с Беларус. В събота сутрин Русия обяви, че е отблъснала рано тази сутрин украински атаки с 20 дрона по цели в Крим. Няма пострадали и щети.

До момента няма коментар от страна на Украйна. Същевременно Франция осъди руските ракетни удари по цивилни в Украйна, при които беше убито дете, и обеща да увеличи военната си подкрепа Киев.

В традиционното си видеобръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му работи усилено за разработването на алтернативни маршрути за износ на зърно.

"Не рискувайте Вашата сигурност - не пътувайте до Беларус. Може да не успеете да се върнете" - това гласи текстът на билборд на литовско-беларуската граница. Министерството на външните работи на Литва предупреди, че дори хората, които не са свързани с политиката или държавните институции могат да станат обект на разузнаването на Беларус.

По данни на литовската служба за граничен контрол около 96 хиляди литовци са преминали през юни, и 80 хиляди през май, като тези данни може да са дори по-ниски.

"Много хора отиват в Беларус пеша, за да пазаруват, особено в безмитните магазини. Други са с коли - отиват и се връщат след пазар", каза Мариус Гарукас, от граничния контрол на Литва.

Въпреки влошените взаимоотношения заради конфликта в Украйна, Беларус не иска визи за пътуващите от балтийските държави. Литва, Латвия, Естония и Полша обаче разглеждат режима в Беларус като заплаха заради присъствието там на руската наемническа компания "Вагнер". В отговор на 18 август Литва затваря два от шестте си гранични пункта с Беларус.