Литвиненко: Путин е отговорен за смъртта на Навални

Русия
11:22 - 19 Февруари 2024
1303
Литвиненко: Путин е отговорен за смъртта на Навални

Вдовицата на бившия агент на руската Федерална служба за сигурност Александър Литвиненко – Марина Литвиненко каза за Скай нюз, че критиците на Владимир Путин в Русия се нуждаят от подкрепа от Запада и нарече "чудовище" руския президент.

Съпругът на Марина Литвиненко, виден критик на Путин, почина през 2006 година, след като беше отровен в Лондон с полоний 210 - рядък и много мощен радиоактивен изотоп. Смяташе се, че убийството на бившия агент на Федерална служба за сигурност е било подписано лично от Путин, но Русия винаги е отричала да е замесена. 

Наричайки Путин "чудовище", Марина Литвиненко каза, че е била "шокирана" да чуе новината за смъртта на Алексей Навални, но "без съмнение" руският президент е отговорен. "Не можете да очаквате нищо друго от Путин", каза тя, говорейки по Скай нюз. На въпрос дали се страхува да говори срещу руския режим, тя отговори "не", добавяйки, че животът в страх би бил това, което Путин иска.

"Мисля повече за хората, живеещи в Русия, за тях животът е по-опасен. Те се нуждаят от подкрепа, а ние, живеейки тук на Запад, трябва да подкрепим тези хора в Русия", отбеляза Марина Литвиненко, предаде БНР.