Ливърпул може да подобри рекорда за точки на Сити

Тимът на Юрген Клоп може да събере 107 пункта до края на първенството

Новини
16:20 - 01 Юли 2020
1650
Ливърпул може да подобри рекорда за точки на Сити

Най-после се привърши драмата във Висшата лига за сезон 2019/2020 и вече математически е сигурно, че Ливърпул са шампиони на Англия. При това “червените” успяха да постигнат това едва в 31-вия кръг от надпреварата, с оставащи 7 двубоя. Все пак е важно да отбележим, че технически те са клубът, който печели титлата най-късно в историята на лигата.

На този етап няма друг тим, който е ставал шампион в края на юни. Къде обаче ще се наредят играчите на Юрген Клоп по спечели точки в пантеона на великите шампиони на Англия? За да успеем да отговорим на този въпрос, нека погледнем кои са клубовете, събирали най-голям точков актив.

10. Манчестър Сити - 89 точки (2011/2012)

Това една от кампаниите, които винаги ще се помни от “синята” част на Манчестър и бързо ще бъде забравена от “червената”. Драмата в надпреварата продължи не само до последния кръг, но и до последната минута футбол за сезона.

Двата отбора са с равни точки преди последния ден и благодарение на победата с 1:0 над Съндърланд, Манчестър Юнайтед са шампиони… за около 15 секунди. Техният двубой завършва при такъв резултат, но по-малко от минута след това Агуеро бележи за Сити срещу КПР и гарантира победа с 3:2, с което носи титлата, благодарение на по-добрата голова разлика на “гражданите”.

9. Манчестър Юнайтед - 90 точки (2008/2009)

Съставът на Юнайтед от онзи сезон е може би най-силният, който Сър Алекс някога е изграждал. В нападение “дяволите” имат кръвожданите Роналдо, Руни, Бербатов и Тевес, а в защитата разполагат с изключително надеждните Рио Фърдинанд и Неманя Видич и разбира се Едвин ван дер Сар.

В края на сезона Ливърпул дори събират 86 пунка, което щеше да ги направи шампиони през почти всяка друга година, но в крайна сметка Манчестър Юнайтед завършват като първенци.

8. Арсенал - 90 точки (2003/2004)

Легендарният сезон на “топчиите”, в който те не само, че станаха шампиони на Англия, но го постигнаха и без да допуснат загуба. В онези години съставът им пращи от качествени футболисти и големи характер в лицето Тиери Анри, Денис Бергкамп, Роберт Пирес, Сол Кембъл и много други.

За жалост, това е и последният път, в който тимът от Лондон стана шампион. През следващата година той бе детрониран от Челси и безкомпромисния Жозе Моуриньо.

7. Челси - 91 точки (2005/2006)

Като говорим за вълка. Това бе втората от трите титли на Англия, които Жозе донесе на “сините”. Челси просто отвява конкуренцията с актив от 91 точки. За сравнение, вторият и третият в класирането завършват съответно с 83 и 82 пункта.

6. Манчестър Юнайтед - 91 точки (1999/2000)

В годината, след като Юнайтед печели требъла, някои експерти очакват, че отборът ще изпита неизбежен спад в следващите няколко сезона. Това обаче така и не става. През 2000г. “червените” са по-безкомпромисни от всякога и са опасно близо до прекрачването на границата от 100 точки.

5. Манчестър Юнайтед - 92 точки (1993/1994)

Кампания 93/94 остава и най-добрият сезон на “червените дяволи” като събран точков актив. Важно е да отбележим, че това е и предпоследният път в който клубовете във Висшата лига са 22 и съответно изиграните мачове за всеки клуб са 42. Цели четири тима изпадат през следващата кампания и броят на участниците е намален до 20. Топ 4 в крайното класиране се допълва от Блекбърн Роувърс, Нюкясъл Юнайтед и Арсенал - други времена.

4. Челси - 93 точки (2016/2017)

Една от важните кампании на Висшата лига в тактическо отношение. В началото на сезона отборът на Антонио Конте изпитва истински затруднения в битката за титлата и през септември, след ужасяваща загуба с 0:3 от Арсенал, италианският наставник решава да премине на схема с трима бранители, която изцяло променя облика на отбора.

“Сините” доминират до края, а моделът им с трима защитници започва да се копира от много от клубовете. Цели 17 от 20 от тях я пробват в един или друг момент от кампанията.

3. Челси - 95 точки (2004/2005)

През лятото на 2004 новият собственик на Челси Роман Абрамович заменя Клаудио Раниери с Жозе Моуриньо и инвестира във футболисти от ранга на Дрогба, Чех, Робен, Карвальо и Кежман.

“Сините” са абсолютно безкомпромисни през кампанията. Те събират цели 95 т., губят едва веднъж и допускат само 15 гола, благодарение на добрата работа на Жозе Моуриньо.

2. Манчестър Сити - 98 точки (2018/2019)

Още един сезон в който “гражданите” трябва да се трудят здраво, за да надделеят над изключително труден съперник. Този път техният голям антагонист е тимът на Ливърпул. “Червените” играят толкова силно, че приключват кампанията с 97 т. - актив, който щеше да ги направи шампиони във всеки един сезон освен този и 2017/2018.

За “небесносините” всичко отново се решава в последния мач от сезона, където те побеждават Брайтън с 4:1 и са коронясани като шампиони на Висшата лига.

1 Манчестър Сити - 100 точки (2017/2018)

Въпреки че титлата вече е решена, в последния мач за сезона феновете на “гражданите” празнуват като обезумели победата над Саутхямптън с гол в последните минути, защото тя ги прави първия отбор в историята, който достига 100 точки в една кампания.

Играчите на Гуардиола също така поставят още няколко забележителни рекорда, най-значимите от които са за най-много отбелязани попадения - 106, най-добра голова разлика - 79 и най-много последователни победи - 18.

Къде може да се класира Ливърпул?

Нека да се върнем към настоящия сезон, за да погледнем какви са възможностите за “червените”. Те имат актив от 86 пункта преди следващия си двубой. Нова победа ще ги изравни с десетите в класирането ни.

Хипотетично ливърпулци могат да съберат 107 точки, ако победят във всеки един от оставащите си 7 двубоя. Това със сигурност е реалистично постижение, тъй като момчетата на Юрген Клоп не се състезават в други турнири и имат реален шанс да станат най-доминатният шампион в историята. Оставащите им двубои са срещу Манчестър Сити, Астън Вила, Брайтън, Бърнли, Арсенал, Челси и Нюкясъл. “Червените” могат да си позволят две загуби и пак да поставят нов рекорд.