Ливърпул писа "Отличен - 6" на Лийдс и завърза битката за титлата

Бърнли посече Тотнъм, а Кристъл Палас размаза Уотфорд като гост с 4:1

Спорт
08:21 - 24 Февруари 2022
1250
Ливърпул писа "Отличен - 6" на Лийдс и завърза битката за титлата

Ливърпул разгроми с 6:0 Лийдс у дома в отложен мач от 19-ия кръг на Висшата лига. Мърсисайдци тотално надиграха своя опонент и отбелязаха по три гола през двете полувремена.

На два пъти се разписаха Садио Мане и Мохамед Салах, а по едно попадение прибавиха бранителите Жоел Матип и Върджил ван Дайк.

След лесния успех „червените“ са на второто място в класирането с актив от 60 точки, само на 3 зад лидера Манчестър Сити, докато Лийдс е 15-и с 23.

Лийдс влезе по-добре в мача, но много скоро Ливърпул изцяло взе инициативата. Все пак първата възможност за гол се откри пред йоркширци. Топката беше върната към Алисон, който за малко да сгреши фатално. Защитата на мърсисайдци обаче успя да се справи с кризисния момент.

В 13-ата минута домакините получиха правото да бият дузпа, след като топката срещна ръката на Стюарт Далас. Зад топката застана Мохамед Салах, който не сбърка и вкара за 1:0.

Десет минути по-късно Илан Мелие спаси опасен удар на новото попълнение на „червените“ Луис Диас.

В 27-ата минута Родриго порази мрежата на Алисон, но попадението не беше зачетено заради засада.

До почивката Ливърпул вдигна оборотите и реши мача в своя полза. Половин час след началото Салах и Жоел Матип комбинираха добре. Египтянинът изведе на чиста позиция своя съотборник, който се разписа и удвои преднината на Ливърпул.

Три минути по-късно мърсисайдци покачиха до 3:0. Мохамед Салах отново бе безгрешен от бялата точка. Майкъл Оливер отсъди нова дузпа, след като Люк Ейлинг фаулира откъсващия се сам срещу Мелие Садио Мане. Защитникът извади късмет, че не беше изгонен с директен червен картон.

След почивката домакините продължиха доминацията си. Беше въпрос на време да паднат още голове. Точно това се случи в заключителните 15 игрови минути. В 80-ата минута Садио Мане получи от Джордан Хендерсън, преодоля няколко съперника и преодоля Мелие за 4:0.

Сенегалецът удвои головата си сметка в последната минута от редовното време. Той се ориентира най-бързо в наказателното поле и от близко разстояние нямаше как да пропусне.

Крайният резултат оформи Върджил ван Дайк дълбоко в добавеното време. Нидерландецът засече с глава центриране в наказателното поле и разстреля Мелие за 6:0.

След победата Ливърпул определено е в борбата за титлата с пълна сила. Тепърва предстои и директен двубой между мърсисайдци и лидера в класирането Манчестър Сити. Следващият опонент на тима на Юрген Клоп във Висшата лига е Уест Хем.

Въодушевлението в Тотнъм след победата като гост на шампиона Манчестър Сити остана в историята, след като Бърнли върна „шпорите“ в реалността, побеждавайки ги с 1:0 като домакин в отложен мач от 13-ия кръг на Висшата лига. В герой за Бърнли се превърна капитанът на тима Бен Мий, който вкара единственото попадение в срещата.

Първото полувреме на „Търф Мур“ мина по вкуса на домакините – с игра в центъра на терена, без особено голям интензитет и съответно без опасности пред двете врати.

След почивката играта се отвори и в 48-ата минута „шпорите“ Хари Кейн засече с глава хубаво центриране, но топката бе избита от играч на домакините от голлинията и след рикошет в гредата излезе.

В 69-ата минута Джей Родригес се измъкна в наказателното поле и стреля с глава, но Юго Лорис спаси. При ответната атака Хюн-Мин Сон подаде на Деян Кулушевски, но ударът на младия швед мина на сантиметри от лявата греда на Ник Поуп.

В 71-ата минута трибуните на „Търф Мур“ избухнаха! След центриране на Джош Броунхил от пряк свободен удар, капитанът на домакинните Бен Мий стреля с глава от вратарското поле и преодоля Юго Лорис за 1:0.

Този гол събуди хората на Антонио Конте и те тръгнаха в атака в опит да изравнят. „Шпорите“ обаче така и не успяха да затруднят сериозно Поуп, а Родригес имаше шанс да реши всичко за Бърнли, но пропусна от чиста позиция.

С тази победа Бърнли излезе на 18-о място във Висшата лига с актив от 20 точки. В същото време Тотнъм е на 8-а позиция с 39 точки в актива си досега.

В друг мач от вечерта Кристъл Палас размаза Уотфорд като гост с 4:1 в отложен мач от 18-ия кръг. На „Викаридж Роуд“ головете за гостите вкараха Уилфред Заха на два пъти, а по веднъж се разписаха Жан-Пиер Матета и Конър Галагър. За домакините почетният гол вкара Муса Сисоко. Така Уотфорд се свлече до 19-о място във Висшата лига, докато Кристъл Палас е на 11-о място, след като изпревари Лестър и Астън Вила.