Лияна Панделиева настъпила лошо Бай Тошо в Либия

Помислих, че гардовете му ще ме убият на място, с треперещ гласец казах „иззвввиинетее, дрруугаррю”, спомни си журналистката

Едно време
14:57 - 24 Януари 2019
11267
Лияна Панделиева настъпила лошо Бай Тошо в Либия

Красивото лице на демокрацията Лияна Панделиева по неволя е изиграла главната роля в истински екшън със специалното участие на самия Тодор Живков. Случката е от далечната 1980 г. и се развива в Либия. Журналистката, която грееше на плакатите на СДС през 90-те години, изживяла челен сблъсък с генсека на ЦК на БКП при негово приятелско посещение на Муамар Кадафи, лидер на Великата социалистическа либийско-арабска народна джамахирия

 

Повод да разкаже за ужаса стана снимка във фейсбук, на която другарят Тодор Живков и полк. Кадафи се кипрят във Варна. Фотото пък дойде като препратка към спявката между лидерите на ЕС и турския президент Реджеп Ердоган миналия понеделник в морската столица.

„Интересното е, че аз живеех в Либия, когато Тодор Живков дойде на посещение там през 1980 г. Всички деца бяхме изкарани на летището да го посрещаме. Връчиха ни български и либийски знаменца, а същото направиха и с либийските деца - посрещачи, подредиха ни по цялото летище”, върне са 39 години назад Панделиева.

„Като са зададе самолетът, то беше ясно кой идва. И като ревнахме „ураааааа” - колко често му дават на човек да е посрещач на самолет, минахме под загражденията и като бесни хукнахме да посрещаме самолета. И той, както се беше насочил за кацане, се вдигна отново - ами български и либийски деца като хлебарки търчим насам-натам и никой не може да ни хване - махаме знаменцата и крещим”, сподели ентусиазма си от време оно журналистката.

„Не помня как ни върнаха обратно зад оградите, но самолетът кацна, другарят Живков излезе на стълбичката, помаха и всички деца отново като ревнахме - айдееее, към другаря Живков. Охраната ни блъскаше здраво, но ние бяхме мнозинство. Изведнъж тълпата ме понесе и аз се блъснах право в Тодор Живков, че дори и го настъпих. Помислих, че ще гардовете му ме убият на място. Погледнах нагоре и с треперещ гласец казах „изззззззвввввиииинетеее дрррругаррррю...”, но в този момент някой вече ме отхвърли настрани и делегацията тръгна към колите. Нямам никакъв спомен обаче Кадафи да е бил там. Вероятно са се срещнали в някоя мега шатра”, пошегува се бившият говорител на СДС. Така, за нейно щастие, „своеволието” да се разхождаш по чепика на Бай Тошо, се разминало без никакви последствия.

Лияна Панделиева е известна като запалена по фотографията и конете. Снимането е толкова вълнуващо за нея, че обикаля по целия свят, за да намира интересни обекти за своя обектив. Последното й пътешествие беше до Патагония, аржентинската провинция Санта Крус, където пи уиски, охладено с парче от световно известният ледник Перито Морено.