Лиз Тръс: Пълна подкрепа за Киев

Тръс и Зеленски осъдиха опитите на Путин да използва енергийната криза като оръжие

Украйна
11:18 - 07 Септември 2022
1431
Лиз Тръс: Пълна подкрепа за Киев

Новият британски премиер Лиз Тръс разговаря с украинския президент Володимир Зеленски, обещавайки му пълна подкрепа. Зеленски я покани на посещение в Украйна.

В декларация на Даунинг стрийт се казва, че Лиз Тръс е повторила британския ангажимент за спешна подкрепа за свободата и демокрацията в Украйна. В първия ѝ контакт с чуждестранен лидер, откакто пое поста вчера, тя увери Володимир Зеленски, че може напълно да разчита на британската подкрепа в дългосрочен план.

Тръс и Зеленски осъдиха опитите на Путин да използва енергийната криза като оръжие, като британският премиер изтъкна, че е много важно руското "изнудване" да не попречи на Запада в усилията му да провали замислите на Путин.

Зеленски поздрави Тръс с назначаването й за британски премиер и изрази увереност, че двамата могат да изградят продуктивни отношения. Зеленски отправи покана към Тръс да посети Украйна. Лиз Тръс разговаря по-късно и с американския президент Джо Байдън.

Дамата обсъдиха „екстремните икономически проблеми“, порадени от войната на Путин. Тръс и Байдън потвърдиха ангажиментите си за запазване на глобалната свобода и борба с рисковете, които, представляват автократи като Путин. Те ще се стремят към задълбочаване на сътрудничеството в НАТО и новия отбранителен пакт Aukus, създаден да се противодейства на китайската доминация в Индийско-тихоокеанския регион.