Лиз Тръс: Путин не може да променя международните граници с груба сила

Русия проведе т.нар. референдуми в четирите окупирани райони на Украйна

Русия
13:08 - 30 Септември 2022
1755
Лиз Тръс: Путин не може да променя международните граници с груба сила

Великобритания никога няма да приеме Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област като "нещо друго освен украинска територия". Това заяви британският премиер Лиз Тръс, цитирана от "Ройтерс".

Тя бе категорична, че руският президент Владимир Путин нарушава международното право.

"Не може да се позволява на Путин да променя международните граници, използвайки груба сила. Ние ще гарантираме, че той ще загуби тази незаконна война", подчерта Тръс.

Путин отново действа в нарушение на международното право с явно незачитане на живота на украинския народ, който твърди, че представлява, отбеляза още тя.

По-рано тази седмица в разговор с украинския президент Володимир Зеленски Тръс увери, че Великобритания никога няма да признае опитите на Русия да анексира украинска територия.

"Обединеното кралство никога няма да пренебрегне суверенната воля на тези хора и никога няма да приемем Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област като нещо друго освен украинска територия", подчерта Тръс и днес.

Очаква се по-късно днес руският лидер да обяви властта на Москва над около 15% от Украйна - най-голямата анексия в Европа след тази на Адолф Хитлер.

Русия проведе т.нар. референдуми в четирите окупирани райони на Украйна.

Киев, САЩ и страните от Европейския съюз вече предупредиха, че организирането на такъв "плебисцит" ще се превърне в точка, от която няма да има връщане назад, след което няма да са възможни никакви преговори за мирно разрешаване на военния конфликт и връщане на страните на позициите им отпреди 24 февруари.

През 2014 г., след организиран точно по такъв начин референдум, Русия анексира Крим и Севастопол. Преди да нахлуе в Украйна на 24 февруари руският президент Владимир Путин призна двете "републики" в Донбас - Донецк и Луганск.