Лиз Тръс за Риши Сунак: Имаш пълната ми подкрепа

Тръс стана премиерът в историята на Великобритания с най-кратък престой на поста

Свят
17:46 - 24 Октомври 2022
2386
Лиз Тръс за Риши Сунак: Имаш пълната ми подкрепа

Доскорошният премиер на Обединеното кралство Лиз Тръс поздрави наследника си на поста Риши Сунак и го подкрепи, след като той спечели надпреварата за лидер на торите в понеделник.

„Поздравления, Риши Сунак, за това, че бе избран за лидер на Консервативната партия и наш следващ министър-председател. Имаш пълната ми подкрепа“, написа Тръс в Туитър за доскорошния си съперник в борбата за председател на консерваторите.

Тръс стана премиерът в историята на Великобритания с най-кратък престой на поста – едва 44 дни. Тя подаде оставка миналия четвъртък, след като финансовата ѝ програма, разработена заедно с уволнения преди дни канцлер Куази Куартенг, предизвика истински икономически трус и срина паунда до рекордно ниски нива.

Днес стана ясно, че Сунак ще е новият премиер. 42-годишният бивш канцлер на хазната събра близо 200 гласа подкрепа сред депутатите на торите.

Борис Джонсън също се беше кандидатирал, за да се завърне, но късно снощи се оттегли, тъй като разбра, че Сунак ще има по-голяма подкрепа. Днес в 16 ч. българско време се оттегли и последният останал конкурент на Риши Сунак – председателят на Камарата на общините Пени Мордонт. Тя е събрала около 90 гласа от депутатите на консерваторите – малко под необходимия минимум за участие в лидерската битка, съобщават от Скай нюз.

Преди няколко седмици именно Тръс и Сунак бяха финалисти за наследник на Борис Джонсън, като тогава бившият външен министър надделя.