Лизингодатели съдят застрахователи по целия свят заради блокирани самолети в Русия

Делото е най-голямото, гледано някога в Ирландия по брой адвокати 

Новини
17:36 - 11 Юни 2024
4810
Лизингодатели съдят застрахователи по целия свят заради блокирани самолети в Русия

Лизингодателите съдят десетки застрахователи по целия свят за загуби от най-малко 8 милиарда долара, след като повече от 400 самолета бяха възпрепятствани да напуснат Русия, когато западните санкции заради войната на Москва в Украйна принудиха прекратяването на техните лизингови договори, предава "Ройтерс".

Вторият и третият по големина лизингодател в света, SMBC и Avolon, както и BOC Aviation, CDB Aviation, Nordic Aviation Capital и Carlyle Aviation Partners, преследват исковете си в Ирландия, където се притежават или управляват повече от 60% от наетите самолети в света.

Lloyd's of London, Chubb, Fidelis са сред застрахователите, които оспорват исковете.

Застрахователите се възпират от изплащанията, като някои твърдят, че все още не е имало физическа загуба на самолетите или че самолетите все още са в процес на отнемане. Други твърдят, че лизингодателите доброволно са прекратили договорите за лизинг или че западните санкции пречат на застрахователите да предоставят покритие.

Разнообразието от аргументи, представени от адвокатите - включително дали проблемът се отнася само до по-тесни политики за "военен риск" или също и до по-широка застраховка "всички рискове" - са "смайващи и объркващи", каза старшият съветник Пол Галахър пред съда във встъпително изявление на за сметка на четирима лизингодатели.

"Застрахователите не могат да се споразумеят за значението на собствените си политики", каза Галахър, първият, който говори при отварянето на лизингодателите, което трябва да продължи до 19 юни. Делото се очаква да продължи около седем месеца.

Делото е най-голямото, гледано някога в Ирландия по брой адвокати 

и се провежда в импровизиран съд, тъй като нито една съдебна зала в страната не е достатъчно голяма, за да побере 180-те юристи, които се очаква да присъстват всеки ден, каза говорител на съдебната служба.

Във вторник около 50 адвокати бяха допуснати в съдебна зала в офис с отворен план, като подобен брой наблюдаваха чрез видео връзка в съседна бивша столова.

Най-големият лизингодател на самолети в света, базираната в Ирландия AerCap, преследва своите застрахователни искове чрез Върховния съд на Лондон, в нещо, което неговите адвокати описаха като "мега процес", който трябва да започне през октомври.

Други лизингодатели са завели случаи в Съединените щати.

Откакто започнаха съдебните си дела, лизингодателите са осигурили споразумения с Русия на обща стойност над 2,5 милиарда долара за повече от 100 самолета, като собствеността е прехвърлена на руски авиокомпании.

На руските авиокомпании е забранено да летят над по-голямата част от Европа и Северна Америка. Американските и европейските производители нямат право да продават самолети, части или да предоставят техническа поддръжка. Русия по същество е откраднала милиарди долари под формата на наети самолети, но те ще бъдат иззети, ако напуснат страната. Има опасения, че Русия все повече ще се отклонява от глобалните изисквания за безопасност.