Лодка се преобърна при Лампедуза, 37 мигранти загинаха

Петима от клетниците успели да се спасят в бурята

Новини
08:55 - 24 Юни 2023
1666
Лодка се преобърна при Лампедуза, 37 мигранти загинаха

Тридесет и седем мигранти са изчезнали след като лодката им се преобърнала в Средиземно море между Тунис и италианския остров Лампедуза, предаде Ройтерс, като се позова на Международната организация по миграцията (МОМ).

Агенцията на ООН заяви, че оцелели от корабокрушението, всички с произход от Африка южно от Сахара, са пристигнали на Лампедуза в четвъртък вечерта, след като били спасени от друг кораб, предаде БТА.

Оцелелите са разказали пред МОМ, че са напуснали тунизийското пристанище Сфакс на път за Италия с 46 души на борда, но лодката им се преобърнала при силен вятър. По думите им петима от техните спътници били спасени от друга лодка, а 37 души са изчезнали и се предполага, че са загинали, включително седем жени и едно дете.

По-рано Върховният комисариат на ООН за бежанците даде информация за същата злополука, но заяви, че се смята, че са изчезнали 40 души, а не 37.

Тази година се наблюдава рязко нарастване на миграцията през Средиземно море от Тунис, след като в страната започнаха репресии срещу мигрантите с произход от Африка южно от Сахара, които живеят в страната незаконно, посочва Ройтерс.

Най-малко 12 африкански мигранти са изчезнали, а трима са загинали след като три лодки са потънали край бреговете на Тунис, съобщи местен съдебен служител в четвъртък. Бреговата охрана на страната е спасила 152 души. Не стана ясно веднага дали четиримата оцелели, които са разказали историята си на МОМ, са били на една от тези три лодки.