Лойд Остин: Няма индикации, че Путин ще използва ядрено оръжие

Той повтори, че руската анексия на украинска територия е "незаконна"

Русия
15:16 - 02 Октомври 2022
1591
Лойд Остин: Няма индикации, че Путин ще използва ядрено оръжие

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин осъди твърденията на Русия за възможно използване на ядрени оръжия и отбеляза, че е предал предупреждения на руския си колега Сергей Шойгу за възможните последици от подобен ход. Той каза това в интервю за СиЕнЕн.

Ръководителят на Пентагона отбеляза, че решението за използване на ядрено оръжие в Русия се взема от един човек - Владимир Путин. "Путин не се възпира от нищо. Както взе безотговорното решение да нахлуе в Украйна, така може да вземе и друго решение. Но сега не виждам нищо, което да ми даде основание да вярвам, че е взел такова решение", каза той .

Остин каза, че в частни разговори със Сергей Шойгу той е предупредил „да не се върви по този път и да не се държи толкова безотговорно“.

„Чухте, че в нашето ръководство казаха, че наскоро сме им казали на Русия за ядрените оръжия. Аз лично не съм говорил с Шойгу през последните дни, но говорих в миналото. И говорих точно за този проблем“, казва още Остин.

Той повтори, че руската анексия на украинска територия е "незаконна" и че заплахите на Путин за използване на ядрени оръжия са "безотговорни".

„Това дрънкане на ядрено оръжие не е това, което бихме очаквали да чуем от лидерите на големи държави, които имат ядрен потенциал“, каза Остин.

Остин каза на Закария, че лично е предал на руския си колега, руския министър на отбраната Сергей Шойгу, да не „върви по този път и да не извършва този тип безотговорно поведение“. Остин каза, че не е разговарял с Шойгу през „последните дни“, но каза, че други членове на ръководството на правителството на САЩ са предали подобни съобщения на Русия „наскоро“.